Черкаси

Європейський банк реконструкції та розвитку видав Черкасам кредит —11,2 мільйона євро — для модернізації міських тепломереж. Як повідомив на прес-конференції міський голова Сергій Одарич, це перша в Україні позика, котру ЄБРР надав під відповідальність міськради для реформування комунальних підприємств. «Іноземні інвестори, — зазначив градоначальник, — запропонували нам вигідну ставку: вісім відсотків річних. До того ж кредит одержуватимемо траншами, і я не бачу будь-яких проблем з його погашенням. За відсотками сплачуватимемо близько 4—5 мільйонів гривень на рік».

Міський голова прогнозує, що кредит, над яким обидві сторони працювали протягом півтора року, окупиться за сім років. Повернути позичені гроші, впевнений Одарич, зможе саме «Черкаситеплокомуненерго» — підприємство, що оновлюватиме тепломагістралі. Втім, форс-мажорні обставини також враховано: до міського бюджету закладено кошти, необхідні для кредитних виплат ЄБРР.

Що стосується комунальних тарифів, то вони підвищуватимуться на 4—6 відсотків щорічно. Населення практично не відчує на своєму гаманці вартість іноземної позички. Більше того, вкладаючи гроші в тепломережі, у реконструкцію 37 котелень, у відкриття при житлових будинках індивідуальних теплопунктів, місто відчутно заощадить на витратах енергоносіїв.

Крім цього, у черкащан є ще одна новинка. Наступної осені буде запущено у дію котельню, яка працюватиме на торфі. У разі позитивного результату, до роботи на біопаливі підключать ще кілька котелень. За словами Сергія Одарича, цей проект, розроблений для обласного центру групою шведських фахівців, — надзвичайно перспективний. Швеція давно перейшла на використання біологічного палива. Черкаси розташовані поблизу великого торфородовища — 300-тисячному місту сама природа підказує оптимальний вибір енергоносіїв.