Торік кожен мільйон тонн вугілля забрав життя шести гірників

За фактом аварії на приватній шахті «Воскресенська» у Сніжному Донецької області прокуратура міста порушила кримінальну справу за статтею «Порушення правил безпеки під час проведення робіт з підвищеною небезпекою, які спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки». Триває досудове слідство, повідомили «Голосу України» в прес-службі обласної прокуратури. Водночас міністр вугільної промисловості Віктор Полтавець висловив свою версію подій: «На мій погляд, там не було ані вибуху, ані спалаху. Не така вже там кількість метану. Припускаю, що там вели керосиноворізальні роботи і відступили від правил техніки безпеки».

Аналогічну статтю застосовано і до іншого недавнього нещасного випадку, що стався на орендному підприємстві «Шахтоуправління «Шахтарське-Глибоке» в Шахтарську. Трагедія забрала життя двох гірників, двоє травмовані. Як повідомляв «Голос України», причиною став детонатор, який залишився після планового підривання і не спрацював.

Спеціальна комісія із розслідування причин нещасного випадку у Шахтарську зупинила гірничі роботи та вилучила дозвіл на вибухові. За словами голови комісії, начальника територіального управління Держгірпромнагляду по Донецькій області Леоніда Марченка, до загибелі людей призвело те, що гірничий майстер, виявивши шнур із вибухівкою, який не спрацював, не заборонив ведення робіт і не вивів людей.

Наприкінці минулого року країна стежила за подіями на донецькій шахті імені Засядька, де внаслідок трьох вибухів загинули 106 осіб. Тоді лунали настільки категоричні оцінки, в тому числі із уст посадових осіб, що складалося враження: варто закрити аварійну шахту — і всі проблеми вирішаться самі собою. Тепер шахта не працює, однак отримуємо трагічні новини з інших копалень. Причому не обов’язково тих, де вугілля видобувають у складних гірничо-геологічних умовах. Якщо «Шахтарська-Глибока» відпрацьовує пласти на глибині понад кілометр, то «Воскресенська» — порівняно мілка і безпечна.

«Аварія на шахті імені Засядька стала свого роду каталізатором підвищеної уваги з боку керівництва країни й суспільства до проблеми безпеки при видобутку вугілля», — вважає голова Донецької обласної держадміністрації Володимир Логвиненко. Торік кожен мільйон тонн видобутого вугілля «коштував» шести людських життів (у 2006 року — «лише» трьох). Ще гірша ситуація з травматизмом на підприємствах недержавної форми власності, до яких і належить «Воскресенська»: видобуток — 1 мільйон тонн на всіх, кількість загиблих — 15 осіб.

На думку В. Логвиненка, єдиним «рецептом» для зменшення смертей є «жорсткість норм та примусове запровадження їх у життя, включно із кваліфікацією шахтарів, збільшення рівня відповідальності інженерно-технічних працівників і посилення особистої відповідальності виконавців». Як це було у 80-ті роки минулого століття, коли на шахтах діяла чітка система управління безпекою.

Вугільна промисловість стає не по кишені державі. За словами міністра, цього року для підтримання галузі потрібні 13 мільярдів гривень. Знайти кошти уряд сподівається за рахунок інвесторів: уже підготовлено проект закону «Про особливості приватизації підприємств вугільної промисловості». «Є багато інвесторів, які хочуть вкласти гроші в розвиток галузі, однак вони вимагають гарантій. Цим законом ми захистимо інвесторів. Тоді й отримаємо розвиток галузі, будівництво нових шахт та збагачувальних фабрик», — упевнений В. Полтавець.