Нова норма: Закон про Державний бюджет на 2008 рік, Постанова про виплату в 2008 році громадянам України компенсації втрат від знецінення грошових заощаджень, вкладених до 2 січня 1992 р. в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР.

Що це означає: збільшено розмір компенсаційних виплат, змінено порядок повернення вкладів, що були зроблені громадянами за радянських часів. Відтепер компенсація буде здійснюватися лише після внесення до «Реєстру вкладників заощаджень громадян» даних про особу, необхідних для ідентифікації вкладника під час відкриття рахунку.

Якщо ви громадянин України і маєте вклад, зроблений до 2 січня 1992 р. в установи Ощадного банку, то необхідно подати до відділення Ощадбанку за місцем свого вкладу ощадкнижки, які у вас є, паспорт, ідентифікаційний код (ксерокопії). Там вас чекатиме адміністратор, який зробить попередній контроль ситуації, в якій ви знаходитеся.

У разі, якщо ощадна книжка втрачена, не варто панікувати, адже закон не позбавляє можливості отримати компенсацію у випадку втрати ощадної книжки. Просто необхідно звернутися в те відділення Ощадбанку або в ту філію, де був рахунок, написати заяву, на підставі якої буде видано нову книжку.

Інше питання, якщо філія Ощадбанку, де колись був зроблений вклад, вже не існує або вкладник кілька разів змінював місце проживання, в такому випадку логічно буде звернутися до вищестоящої організаційної структури Ощадбанку, (наприклад, в районне відділення Ощадбанку, якщо вклад був зроблений в селі) для того, щоб дізнатися, де зараз знаходиться архів. Якщо відділення у вашому селі ліквідовано, то, скоріш за все, такий архів буде знаходиться в сусідньому селі.

Після того як всі документи будуть приведені у відповідність до закону, вкладнику видадуть спеціальну заяву-доручення, в якій він зможе вибрати варіант отримання компенсаційної виплати — нарахування на поточний рахунок, нарахування на депозит або отримання коштів готівкою.

Крім цього, кожному вкладнику буде видано талон до заяви-доручення, в результаті чого буде присвоєно відповідний номер, і цей номер є підтвердженням того, що гроші будуть нараховані саме цій особі, а не комусь іншому.

У бюджеті на 2008 рік передбачено норму компенсації, на одну людину одна тисяча гривень, в межах одного бюджетного року виплата компенсації здійснюється лише за одним рахунком.

Оскільки законом передбачено, що компенсація може проводитися як у грошовій, так і у інших формах, то порядок проведення розрахунків понад 1000 гривень здійснюватиметься в рахунок часткової сплати за купівлю товарів довготривалого використання, в тому числі житла, сплати за житлово-комунальні послуги тощо.

Закон не передбачає виплати відсотків за вкладами, оскільки йдеться саме про компенсацію вкладів (компенсація і сам вклад це абсолютно різні речі).

Загалом, компенсації підлягають грошові заощадження, внесені до установ Ощадбанку страхові внески, облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов’язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР.