Сьогодні перша сесія парламенту шостого скликання завершить роботу

Розблокування парламентської трибуни під час сьогоднішнього пленарного засідання обговорювали на вчорашній погоджувальній раді керівники депутатських фракцій та комітетів.

В інтерв’ю «Голосу України» народний депутат Петро Цибенко (КПУ) заявив, що його однопартійці вимагатимуть «як мінімум відкликати підпис Голови Верховної Ради під листом до Генерального секретаря НАТО до Плану дій щодо членства в НАТО, і як максимум відкликання всього листа». Крім того, комуністи наполягають на проведенні референдуму стосовно членства України в північноатлантичному альянсі.

Нагадаємо, Арсеній Яценюк не раз наголошував, що разом з Президентом і прем’єром підписав звернення до генсека як політичну декларацію, розроблену винятково у межах чинних законів, за які голосували ті, хто тепер висловлює протести проти документа.

А регіонал Олександр Стоян зазначив, що прогнозувати сьогоднішнє засідання буде дуже важко (його однопартієць Тарас Чорновіл переконаний, що сьогодні протистояння не уникнути). Якщо Голова Верховної Ради, за його словами, «не прислухається до думки опозиції й почне проштовхувати натовські питання, то ніякої роботи не буде». Крім того, пояснив парламентарій, регіонали не мають наміру «пропускати через сесійну залу» і закон про Кабмін, яким Президент хоче повернути собі чимало повноважень, і законопроекти, які вирішують «шкурні питання» коаліції та не мають жодного стосунку до проблем народу.

Щоправда, бютівець Микола Томенко переконаний, що опозиція має перейматися більше тим, як забезпечити гідний рівень освіти, науки, культури і здоров’я людей в Україні, аніж тим, що нам і коли робити з НАТО. На його думку, сьогодні питання боротьби з корупцією, оптимальна організація системи влади, позбавлення депутатської недоторканності, реалізація важливих соціальних проектів — це те, чого чекає суспільство. На тлі цього дискусія навколо НАТО — штучна проблема, уведена в ранг головної проблеми українського суспільства.

На час здавання номера до друку погоджувальна рада ще тривала. Лідери фракцій і комітетів обговорювали порядок денний. Імовірно, що сьогодні народні депутати проголосують низку законопроектів, які Президент визначив як невідкладні (зокрема, про чисельність Збройних Сил, про ратифікацію статуту організації за демократію та економічний розвиток — ГУАМ та інші), і вирішать деякі кадрові питання. Після цього планується закрити першу сесію. Наступна сесія розпочне свою роботу шостого лютого.

Політичні та економічні «вершки» світу зібралися в Давосі

Список учасників нинішнього Всесвітнього економічного форуму в Давосі вражаючий: три десятки глав держав і товстосуми всіх мастей, включаючи мільярдера Білла Гейтса та філантропа Джорджа Сороса, письменника Пауло Коельо і рок-зірку Боно. Програма Президента України Віктора Ющенка, який там перебуває, дуже насичена.

У перший день Віктор Ющенко взяв участь у роботі сесії щорічного засідання Всесвітнього економічного форуму в Давосі «Політика в галузі трубопровідного транспорту».

Президент запевнив, що Україна глибоко усвідомлює відповідальність за енергетичну безпеку в Європі й неухильно дотримує свої зобов’язання як країна—транзитер енергетичних ресурсів. Одним зі стратегічних напрямків політики України в енерготранспортній сфері, вважає Віктор Ющенко, на сьогоднішній день є модернізація й розвиток існуючої газо-транспортної мережі, що цілком відповідає намірам і стратегії розвитку провідних газових і нафтових компаній, зокрема «Газпрому».

Захід відбувався у формі інтерактивної дискусії. У ньому взяли участь Президент ЄБРР Жан Лем’єр, директор програми з питань енергетики і сталого розвитку Стенфордського університету Давид Віктор, представники ділових кіл.

Крім того, 23 січня президент зустрівся з держсекретарем США Кондолізою Райс (на знімку), яка заявила, що підтримує курс України на вступ до НАТО. Як повідомляє прес-служба Президента України, сторони обговорили українсько-американські двосторонні відносини, торкнувшись питання про євроінтеграцію нашої держави. Говорячи про вступ України до СОТ, Ющенко заявив, що «українська сторона високо цінує постійну підтримку в цьому питанні з боку США».

У Давосі Президент України провів переговори з Президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим. Мова йшла про співробітництво у сфері енергетичної безпеки. Зокрема, про проект створення спільного енерготранзитного простору, учасниками якого можуть стати Азербайджан, Грузія, Литва, Польща, Україна, а також Естонія, Латвія, Словаччина, Туреччина, Румунія і Болгарія.

Сьогодні в рамках Всесвітнього економічного форуму буде проведено ланч-конференцію «Україна. Що далі?». Основною темою обговорення стануть глобальні виклики, що постають перед Україною як частиною всесвітнього економічного та геополітичного простору. Ключовими доповідачами виступлять Президент України Віктор Ющенко, 9-й президент Світового банку Джеймс Вульфенсон, директор Інституту міжнародної економіки Петерсона Фред Бергстен, а також віце-президент «ПепсіКо» і головний керуючий директор «ПепсіКо Інтернешнл» Майкл Уайт. У конференції також візьмуть участь співзасновник «Майкрософт корпорейшн» і президент «Вулкан Інк.» Пол Аллен, президент «ТНК-ВР» Роберт Дадлі та ще більше 100 представників провідних світових компаній, політики і громадські діячі зі США, Росії, Франції, Німеччини, Італії та інших країн.