Протягом 2008 року чисельність Збройних Сил буде скорочено на дев’ять тисяч осіб, у тому числі військовослужбовців — одну тисячу. Про це йдеться у проекті закону про чисельність Збройних Сил України на 2008 рік, який Комітет з питань національної безпеки і оборони рекомендує парламенту прийняти за основу. Цей документ визначений Президентом як невідкладний і передбачає приведення чисельності Збройних Сил станом на 31 грудня 2008 року до 191 000 осіб, у тому числі 148 000 військовослужбовців.

Щоправда, проект закону не враховує пропозиції щодо розробки законопроекту про скорочення Збройних Сил до 2011 року включно. Водночас у ньому відсутній розділ, який стосується надання державою звільненим у запас військовослужбовцям соціальних гарантій. Тож члени комітету наполягатимуть на відновленні цієї норми у держбюджеті на 2008 рік.

***

Ухвалити в другому читанні та в цілому як закон зміни до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення вимог земельного законодавства пропонує Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Законопроектом, зокрема, передбачається підвищити розміри штрафів і доповнити Кодекс про адміністративні правопорушення (КУпАП) новим складом адміністративного правопорушення у сфері земельних правовідносин, а також узгодити його з положеннями Земельного кодексу, законів «Про охорону земель» і «Про державний контроль за використанням та охороною земель». Прийняття цього закону, переконані члени комітету, сприятиме раціональному використанню і охороні земельних ресурсів, створенню ефективнішого механізму щодо припинення порушень вимог земельного законодавства та усунення їх негативних наслідків.

***

Комітет з питань будівництва, містобудування, житлово-комунального господарства та регіональної політики розглянув у другому читанні проект закону про Національну комісію з контролю за впровадженням, функціонуванням та удосконаленням Єдиної державної системи моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і житлово-комунальні послуги.

Під час підготовки до другого читання до проекту документа надійшло 65 пропозицій народних депутатів, які було повністю враховано. У фактично новій редакції законопроекту акценти змістилися саме на впровадження Єдиної державної системи моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і житлово-комунальні послуги. Водночас з проекту вилучено норму про Національну комісію, натомість введено норму про Уповноважений орган як центральний орган виконавчої влади, метою діяльності якого є затвердження методик, форм та стандартів ЄДСМ.

***

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування рекомендуватиме парламенту прийняти за основу зміни до закону «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (щодо загального складу органів місцевого самоврядування)». Відповідно до положень законопроекту загальний склад сільської, селищної, міської, районної у місті, районної, обласної ради має становити за чисельності: до 1 тисячі жителів — 8—10 депутатів; 1—3 тисячі жителів — 10—18 депутатів; 3—5 тисяч жителів — 14—20 депутатів; 5—20 тисяч жителів — 20—24 депутати; 20—50 тисяч жителів — 30—36 депутатів; 50—100 тисяч жителів — 32—38 депутатів; 100—250 тисяч жителів — 36—40 депутатів; 250—500 тисяч жителів —

38—46 депутатів; 500 тисяч — 1 мільйон жителів — 46—50 депутатів; 1—2 мільйони жителів —

50—54 депутати; понад 2 мільйони жителів — 50—60 депутатів.

Таким чином, чисельність місцевих рад скорочуватиметься в 1,5—2,5 разу. Члени комітету переконані: «невиправдано великий склад місцевих рад призводить до ускладнень в процесі прийняття рішень, роздутого апарату та відповідно до відверто недосконалої роботи органів місцевого самоврядування».

***

Учора голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Олег Білорус зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Австрійської Республіки в Україні паном Й. В. Йозеф-Маркус Вукетічем.