Керівництво ВАТ «Нафтопереробний комплекс «Галичина» (Дрогобицький НПЗ, Львівська обл.) і ВАТ «Нафтохімик Прикарпаття» (Надвірнянський НПЗ, Івано-Франківська обл.) звернулося з офіційним листом до Прем’єр-міністра Юлії ТИМОШЕНКО та міністра палива й енергетики України Юрія ПРОДАНА з проханням ужити заходів стосовно скасування наказу Держспоживстандарту, котрий забороняє реалізацію нафтопродуктів з підвищеним умістом сірки до завершення реконструкції на підприємствах.

Про це йдеться в зверненнях двох західноукраїнських НПЗ. Звернення підписали голова правління НПК «Галичина» Олександр ЛАЗОРКО і голова правління «Нафтохімік Прикарпаття» Олександр ШИЛЯЄВ.

Підприємства відзначають, що Держспоживстандарт з невідомих причин своїм наказом №8 від 16 січня 2008 року скасував чинність наказу №397 від 27 грудня 2007 року, яким було внесено зміни до ДСТУ 38680-99 «Паливо дизельне. ТУ» і ДСТУ 4063-2001 «Бензини автомобільні. ТУ», що дозволяють до 1 січня 2011 року виробляти даним підприємствам дизельне паливо з масовою часткою сірки до 0,5 і бензин — до 0,1 відсотка з причини відсутності на цих НПЗ процесів гідроочищення дизельного палива та ізомеризації бензину.

«Таке рішення ставить підприємство в умови повного закриття, що спричинить економічне і соціальне напруження в регіоні з усіма наслідками, які випливають при цьому», — зазначено в зверненні ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття».

«Видання наказу №8 перекреслює всі наміри нашого підприємства з реалізації планів виробництва нафтопродуктів у 2008 році, що значно погіршує ситуацію стосовно фінансування робіт з реконструкції підприємства і створює соціальне напруження в регіоні. Така ситуація спричинить звільнення з роботи 1500 осіб, а з урахуванням їхніх родин без стабільного доходу залишаться до 5000 осіб», — сказано в зверненні НПК «Галичина».

А загалом, рішення Держспоживстандарту призведе обидва західноукраїнські НПЗ до зупинки виробництва з вимушеним звільненням близько 5 тисяч (із 6 тисяч) працівників.

Водночас підприємства повідомляють, що наслідком зупинки заводів буде помітне недонадходження значних коштів до бюджетів усіх рівнів, а також може призвести до дефіциту нафтопродуктів у Західному регіоні України і дестабілізації цін на нафтопродукти.

Також у зверненнях зазначено, що підприємства цілком виконують узяті на себе зобов’язання стосовно проведення реконструкції і модернізації заводів відповідно до розроблених і затверджених планів реконструкції. Так, тільки в 2007 році НПК «Галичина» освоїв 142,8 млн. грн. інвестицій, а «Нафтохімік Прикарпаття» —131 млн. грн. А до 2011 року заплановано інвестувати ще приблизно 2 млрд. дол. США.

За матеріалами ІА УНІАН.