На порядку денному Президента — Давос

Учора Президент України Віктор Ющенко з дружиною відбув з триденним робочим візитом у Давос для участі в щорічному засіданні Всесвітнього економічного форуму.

Глава держави бере участь у двох сесіях Давоського економічного форуму на теми: «Політика у сфері трубопровідного транспорту» і «Права людини на всесвітній порядку денному». А також проводить ряд двосторонніх переговорів.

Зокрема, серед питань, що будуть підняті в час запланованої зустрічі Президента України з Державним секретарем США Кондолізою Райс, — дорожня карта двосторонніх відносин наших країн, календар двосторонніх контактів на 2008 рік, приєднання України до Плану дій з членства в НАТО. А з Президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим Віктор Ющенко планує обговорити питання енергетики, а саме — порядок денний Енергетичного форуму, що має відбутися у травні в Києві.

ПАРЄ цікавлять зниклі немовлята, грузинська демократія та «чорні списки» ООН і ЄС

У Страсбурзі триває сесія Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ).

Основні теми, які обговорювали учора та розглядатимуть сьогодні, — це порушення прав людини при складанні «чорних списків» ООН та ЄС (люди чи організації, занесені до цих списків, стають мішенями для санкцій особистого характеру, їх рахунки заморожуються, їм забороняється виїжджати у деякі країни); виконання Грузією обов’язків, узятих при вступі до Ради Європи, і виступ президента цієї країни Михайла Саакашвілі перед асамблеєю; викрадення дітей з метою їх нелегального усиновлення в країнах Європи. Україна згадується лише у доповіді стосовно викрадення дітей, яку заслухають сьогодні ввечері.

Нагадаємо, що доповідач питання про викрадення дітей Рут-Габі Вермо-Мангольд два роки тому відвідала Харків. Звідти до Ради Європи надійшло звернення про те, що нібито у пологовому будинку батькам заявили про смерть дитини, а насправді немовля продали. Варто зазначити, що ця справа виявилася заплутанішою, ніж здається на перший погляд. Правоохоронці й досі не змогли довести ні вину лікарів, ні правоту батьків. Проте держава винесла урок з «харківської справи», і порядок документування смерті новонароджених та видачі їхніх тіл батькам для поховання було змінено. Тож претензії ПАРЄ до України в цьому питанні вочевидь перебільшено.

Також днями члена української делегації Сергія Головатого було обрано головою моніторингового комітету ПАРЄ. Нагадаємо, що Україна перебуває під процедурою моніторингу вже понад десять років. На запитання кореспондента «Голосу України» про можливість зняття моніторингу пан Головатий відповів: «Це питання не до голови комітету і не до доповідачів. Це питання до української влади: Президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради. Якщо ці три інститути дружно засукають рукава і швиденько за півроку виконають головні зобов’язання, то, можливо, буде результат».

Ще однією новиною сесії стало відновлення діалогу з Білоруссю. Доказ тому — засідання комітету з політичних питань ПАРЄ, на якому розглядалася доповідь (підготовлена італійцем Андреа Рігоні) про ситуацію у цій країні. Річ у тім, що близько десяти років тому Рада Європи позбавила Білорусь статусу спеціального запрошеного члена. Відтоді відносини між Мінськом та організацією були заморожені. Тому доповідь Андреа Рігоні можна вважати проривом у відносинах, хоча сам документ є досить критичним стосовно Білорусі. Наступний раунд переговорів, як очікується, пройде у Братиславі вже за кілька місяців.

Тетяна ПАСОВА.

Страсбург.

Польща скоротила перелік документів, необхідний для одержання візи

В оновленому переліку документів, що їх необхідно подати українцям, уже немає згадки про трудову книжку, довідку з місця роботи про розмір зарплати.

Також не потрібні довідка про ідентифікаційний номер, ксерокопії сторінок українського паспорта з особистими даними і довідка про наявність банківського рахунка. Остання вимога викликала, мабуть, найбільше скарг від громадян. Утім, в офіційному переліку є зауваження, що консул може вимагати підтвердження працевлаштованості або наявності коштів.

Таким чином, перелік документів став значно коротший. Чого не скажеш про черги...