Учора відбулася офіційна зустріч Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка з Головою Конституційного Суду Андрієм Стрижаком та суддівським корпусом КС.

Арсеній Яценюк подякував Голові КС за запрошення відвідати ключовий орган конституційної юрисдикції. Він наголосив, що КС нині стоїть поза політикою. Цей орган базується лише на Конституції України та законі про Конституційний Суд.

— Наша країна стоїть на порозі змін до Конституції, — сказав Арсеній Яценюк. — І якщо український парламент є майданчиком для юридичного внесення цих змін, то один із основних гравців на ньому — це, звичайно, Конституційний Суд.

Арсеній Яценюк висловив суддям КС свою позицію: Основний Закон не може бути Конституцією більшості чи меншості, одного чи іншого кольору. Цей документ має відображати волю всього українського народу. Парламентський голова переконаний, що ці зміни мають прийматися не 300 голосами, а значно більшою кількістю. Бажано, щоб мова йшла про повну національну єдність. Зокрема, й у стінах українського парламенту.

Голова Верховної Ради застеріг усі політичні сили від зловживань внесенням змін до Конституції, щоб це не призводило до загострення політичного протистояння в українському суспільстві. На переконання Арсенія Яценюка, неприпустимо, приміром, нині розпочинати дискусії про мову, територіальну цілісність, суверенітет, незалежність. Ці питання мають стояти поза межами конституційного процесу. Найперше завдання внесення змін до Основного Закону — це поліпшення життя українського народу. Голова Верховної Ради зазначив, що високо шанує кожну ідею, запропоновану всіма представниками КС, починаючи з необхідності прийняття конституційно-процесуального кодексу і закінчуючи доцільністю введення нового інституту — конституційної скарги громадянина. Він пообіцяв підставити плече Конституційному Суду в парламенті під час проходження тих чи інших законопроектів, якщо це буде потрібно.

Парламентський голова оцінив високий фаховий рівень суддів КС. Він запевнив, що відчув їх бажання працювати, виносити виважені рішення. На що Андрій Стрижак зауважив, що сьогодні формат відносин між Конституційним Судом і органами влади істотно змінився. КС, переконує він, зараз працює справді на рівні незалежних гілок влади. А питання, які були минулого року, вже стали історією. Рішення Конституційного Суду нині дійсно неупереджені й об’єктивні.

Відповідаючи на запитання журналістів, Арсеній Яценюк повідомив, що сьогодні має відбутися погоджувальна рада, на якій визначатимуться із завтрашнім засіданням Верховної Ради. Увесь цей час велися розмови із опозицією, сказав Голова Верховної Ради. Він ще раз наголосив, що листа до керівництва НАТО підписано на законних підставах. Отож треба шукати компромісне вирішення ситуації, що склалася в стінах парламенту. У цьому, вважає Арсеній Яценюк, зацікавлена не лише більшість. «Дуже легко зайти в ситуацію протистояння, складно з неї вийти», — сказав парламентський голова.

Після закінчення офіційної частини, під час брифінгу Андрій Стрижак повідомив, що розмова з Головою Верховної Ради була конструктивна. З його слів, під час зустрічі йшлося про законодавче забезпечення діяльності Конституційного Суду. Також обговорювали питання, що блокують роботу цієї установи, і шляхи їх вирішення. Йшлося і про конституційну реформу та роль КС у процесі внесення змін до Основного Закону.