Два мільйони гривень — стільки отримають мати і троє дітей макіївчанки Світлани Зайцевої, незаконно засудженої за вбивство, якого вона не скоїла. Крапку у резонансній справі у вівторок поставив Апеляційний суд Донецької області. Молода жінка провела за гратами майже півтора року. Пізніше вона розповідала, що зізнання в неї вибивали силою. Зовсім випадково міліція вийшла на справжніх убивць. Світлану звільнили, однак за час перебування в слідчому ізоляторі та колонії вона захворіла на туберкульоз. Невдовзі після виходу на волю колишня ув’язнена померла. Перед смертю вона важила 20 кілограмів. У неї залишилися мати-інвалід і троє неповнолітніх дітей. Позивачка у справі — Тетяна Бережна — не змогла приїхати до суду: підвело серце. Однак на засідання прибули діти: 12-річного Женю і 11-річну Аню привезли зі Святогірська (вони живуть в інтернаті), а чотирирічна Тетянка приїхала із прабабусею.

Слухаючи рішення, діти не розуміли, що виграли. Розгублена була і прабабуся, 77-річна Євдокія Оболенських: «Дуже довго все тягнулося, навіть і не віриться...»

Нагадаємо, що у листопаді минулого року Ворошилівський райсуд частково задовольнив позов і постановив виплатити матері покійної компенсацію за завдану матеріальну шкоду в розмірі 25 тисяч гривень та моральну — по 500 тисяч Тетяні Бережній та кожному із трьох її онуків. Відповідачами виступали прокуратура Донецької області та Головне управління Державного казначейства України в області. Вони не погоджувалися із вимогами позивачів, тож після проголошення рішення суду представник обласної прокуратури заявила, що подаватимуть апеляційну скаргу. Однак після того, як Президент України Віктор Ющенко піддав критиці позицію прокуратури у справі, відомство зняло вимоги.

Апеляційну скаргу подало управління Державного казначейства. Однак напередодні розгляду Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко доручила казначейству відкликати скаргу, а Міністерству фінансів — виплатити компенсацію.

За словами адвоката потерпілих Сергія Салова, два мільйони — це найбільша в Україні компенсація за незаконні дії правоохоронних органів. Він сподівається, що затримки із виплатою грошей не виникне: «Справді, є справи, за якими роками не виконуються рішення. Але сподіваюся, що в такій резонансній справі, яка привернула увагу Президента і прем’єра, тяганини із виконанням не буде». Він пообіцяв, що домагатиметься покарання посадовців, причетних до незаконного засудження Світлани Зайцевої. За інформацією Салова, слідчий, який вів справу покійної, продовжує працювати у прокуратурі. Так само залишилася на своїй посаді суддя, котра виносила обвинувачувальний вирок. «Нехай кожен отримає по заслугах. Тому що саме безкарність породжує нові злочини. Доки ці люди не будуть покарані, з’являтимуться нові зайцеви».

Євдокія Оболенських розповіла «Голосу України», що спочатку родина розрахується із боргами: їх накопичилося чимало. Встановлення пам’ятника на могилі, операція на серці і дорогі ліки для Тетяни Бережної, операція для Танечки (у неї проблема із оком)... Досі родина жила на самі пенсії. А ще ж малеча після контакту із хворою мамою перебуває під постійним наглядом лікарів.

Діти розповіли, що отримали на Новий рік по пакетику цукерок і рушничку. Хоча замовляли у Діда Мороза караоке для Ані, DVD-плеєр для Жені та ляльку, що говорить, — для наймолодшої Танечки. Якщо рішення суду виконають, у них будуть нові іграшки...