Урядовці тісніше співпрацюватимуть з академіками та ліквідують зрівнялівку в пенсіях

Неможливо якісно реформувати країну, зробити серйозні проривні кроки без об’єднання науки з виконавчою владою. Такий був лейтмотив виступу Прем’єр-міністра України на вчорашньому засіданні уряду.

Кабінет Міністрів підтримав пропозицію прем’єра Юлії Тимошенко і затвердив список науковців Академії наук, які входитимуть до колегії кожного міністерства. Список, за словами глави уряду, розроблений президією академії на чолі з її президентом Борисом Патоном, якого ввели до складу РНБО. Крім того, Юлія Тимошенко попросила Академію наук визначити десять напрямів розвитку науки, які актуальні для світу і важливі для іміджу України.

Водночас Юлія Володимирівна запропонувала активніше залучати молодих учених до роботи в академії. «Ми мусимо зробити все для того, щоб науковці відчували: держава їх цінує, особливо молодих, талановитих, які мають безліч напрацювань, які мають бажання і здатність працювати», — наголосила вона.

Після цього урядовці розглянули зміни до деяких законодавчих актів України стосовно питань приватизації. Змінами до закону про приватизацію, за словами Юлії Тимошенко, передбачається, що розпоряджатися державною власністю має право виключно Фонд державного майна. Крім того, припиняється процедура штучного банкрутства підприємств і будь-які схеми приватизації, крім відкритих аукціонів на контрольні пакети.

Учора Кабінет Міністрів розглянув і порядок приватизації Одеського припортового заводу. Прем’єр запевнила: приватизацію буде проведено з урахуванням соціальних вимог колективу заводу. Урядовці також обговорили бюджет Пенсійного фонду, питання, що стосуються Кіотського протоколу, та зміни до Закону України «Про нотаріат».

«Ми з вами виправляємо ту ситуацію, яка була пов’язана з тотальною зрівнялівкою у виплаті пенсій. Незалежно від того, який стаж людина має, який у неї був середній заробіток, шкідлива була його праця для здоров’я чи нешкідлива, в нас більшість людей (крім чиновників, безумовно) отримувала однакову пенсію», — наголосила прем’єр.

Крім того, було скасовано нормативні акти, які приймав попередній уряд і які, за словами Тимошенко, суперечать Конституції, законам або мають відверто лобістський характер.

Регіонали вимагатимуть відставки Луценка

Фракція Партії регіонів і лідер опозиційного уряду Віктор Янукович вимагатимуть відставки міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Про це вчора повідомив В. Янукович на засіданні опозиційного уряду.

«Ця подія на засіданні РНБО обурила суспільство. Наша оцінка поведінки міністра внутрішніх справ однозначна: людина, яка може допускати подібні дії і стверджує, що закон один для всіх, має нести політичну відповідальність», — зазначив він.

Водночас лідер опозиційного уряду назвав програму Кабміну Юлії Тимошенко «Український прорив» «збірником популістських лозунгів і мрій». «Цей уряд житиме лише сьогоднішнім днем і думатиме лише про майбутні вибори», — наголосив В. Янукович. Програму, яка, на його переконання, «не показує мети і не очікує результатів», він охарактеризував народною приказкою: «Моє я їстиму сама, твоє ми їстимемо разом».