ФРС пішла ва-банк, запропонувавши американцям антибіотик

Просто кажучи, Федеральна резервна система США на позачерговому екстреному засіданні знизила одразу на три чверті процентного пункту облікову ставку. До 3,5 відсотка. Це дозволяє знизити зобов’язання за кредитами для банків, які потерпають через наслідки іпотечної кризи, тому одразу подіяло на світові фондові біржі, де від понеділка панувало сум’яття, спричинене обвалом акцій. Торги акціями в США у вівторок завершилися падінням котирувань, але фінансовий сектор продемонстрував часткове відновлення втрачених позицій.

Попри те що ФРС таки визнала загострення проблем на ринку житла і падіння на ринку праці, європейські фондові індекси найбільш яскраво засвідчили можливості для зростання, додавши по закінченні торгів у вівторок два і більше відсотка. Котирування акцій у Токіо одразу зросло на 3,5 відсотка, хоч у вівторок торги закінчилися черговим, рекордним від вересня 2005 року, фіаско. Індекс Ніккей, який формально уособлює індикатор економічного благополуччя Японії, обвалився на 5,65 відсотка, що дало змогу адміністрації біржі констатувати: упродовж одного дня вартість представлених на торгах акцій знизилася на 24,28 трлн. єн (227 млрд. доларів США). Власне, токійські перипетії і змушують розцінювати рішучий захід ФРС на підтримку американської економіки як антибіотик суперсильної дії. Адже відомо, навіть суперсильні антибіотики іноді дають негативні ефекти. І не можна відкидати репліку бізнес-редактора Бі-бі-сі Роберта Пестона стосовно того, що скажуть люди, коли він раптом не спрацює.

Тепер щодо того, як відреагував на світові коливання цін наш власний ринок. У вівторок він, зрозуміло, продовжив падіння цього разу на 3,59 відсотка. Говорити всерйоз про втрату українського фондового ринку, який торік зріс на 135 відсотків, не доводиться. Та й серйозні інвестори, схоже, не думають позбуватися акцій наших підприємств, але їхню зацікавленість видно неозброєним оком. Адже разом з іншими втрачають свою вартість і підприємства, на які претендуватимуть цього року вони. І щодо яких в уряду дуже амбітні плани. Нагадаємо, понад план треба вторгувати за приватизовані об’єкти щонайменше 12 мільярдів гривень для виплати знецінених заощаджень вже неіснуючої держави.

Людмила ШАПОВАЛОВА.

Івано-Франкськ

Сільського голову затримали під час отримання хабара

Голова вимагав від підприємця за виділення йому земельної ділянки площею 0,46 гектара і виготовлення проекту під будівництво готельно-відпочинкового комплексу в передмісті Івано-Франківська 115 тисяч євро! Під час отримання першого траншу — 50 тисяч євро — його й затримали правоохоронці, до яких звернувся підприємець. Про це кореспонденту «Голосу України» вчора повідомив керівник ЦГЗ УМВС в області Василь Гультайчук. Порушено кримінальну справу за ч. 3 ст. 368 ККУ — одержання хабара в особливо великих розмірах. Підозрюваному загрожує від 8 до 13 років ув’язнення з конфіскацією майна та позбавленням права обіймати певні посади протягом трьох років.

Дарина НАЗАРЧУК.