Щоб уникнути п’ятого вето

Поява на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Тараса Чорновола нікого не здивувала. Хоч він і не член цього комітету, та під час минулої каденції активний парламентарій був співавтором одного з проектів, який і розглядали на черговому засіданні. Розроблявся він, між іншим, з освітянами Львівського національного університету імені Івана Франка, учорашній ректор якого, а нині — міністр освіти і науки Іван Вакарчук уперше взяв участь у роботі комітету.

Його голова Володимир Полохало вів засідання чітко і зважено, надаючи можливість висловитися не лише народним обранцям, а й запрошеним фахівцям. Зокрема, з Міністерства фінансів.

Слушні їхні думки було враховано, скажімо, під час обговорення проекту закону про зміни та доповнення до Закону України «Про вищу освіту». Його, слід зазначити, уп’яте винесли на обговорення — чотири рази Президент ветував законопроект. Усі пропозиції глави держави протягом року депутати врахували, і щоб документ розглянули на сесії Верховної Ради, треба було визначитися з одного пункту законопроекту.

Віктор Ющенко, повертаючи його в парламент, зазначив: «Змінами до частини третьої статті 63 Закону України «Про вищу освіту» передбачається, що вищий навчальний заклад державної та комунальної форм власності самостійно розпоряджається доходами та іншими надходженнями, одержаними від надання дозволених законодавством послуг. При цьому розпорядження включає в себе, зокрема, право відкривати поточні та депозитні рахунки в банках відповідно до законодавства про банківську діяльність, зберігати кошти на депозитних рахунках банків (пункт 35 розділу І Закону)».

Однак, як наголошує Президент, це положення не узгоджується з частиною першою статті 48 Бюджетного кодексу.

Члени парламентського комітету запропонували Верховній Раді вилучити із законопроекту слова «право відкривати поточні та депозитні рахунки в банках відповідно до законодавства про банківську діяльність, зберігати кошти на депозитних рахунках банків».

Комітет також рекомендував Кабінету Міністрів до 1 червня 2008 року розробити та подати на розгляд Верховної Ради проект нової редакції Закону України «Про вищу освіту».

Народні депутати обрали керівництво підкомітетів (Леся Оробець, Віталій Курило, Михайло Зубець, Давид Жванія, Олесь Доній), ухвалили інші рішення з актуальних питань.

Вл. інф.

Українські болгари просять зберегти культурний центр в Одесі

Голова Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Ігор Шаров звернувся з листом до Президента Віктора Ющенка стосовно розв’язання ситуації, яка склалася навколо приміщення республіканського центру болгарської культури в Одесі.

Як повідомили у прес-службі комітету, суть конфлікту полягає в тому, що працівники управління охорони нерухомого майна об’єктів культурного здобутку Одеської облдержадміністрації намагаються позбавити Асоціацію болгар України можливості користуватися приміщенням. Воно ще 1996 року за розпорядженням Президента України було виділене під республіканський центр болгарської культури. Про це йшлося і на зустрічі Ігоря Шарова з президентом Асоціації болгар України Антоном Кіссе. На думку голови парламентського комітету, вирішити конфліктну ситуації можна лише за участі глави держави. «Це не тільки піде на користь національній злагоді в Одеській області, а й продемонструє реальну підтримку українською державою розвитку національно-культурних організацій України», — вважає І. Шаров.

* * *

У Комітеті Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин також відбулася зустріч голови комітету І. Шарова з радником-посланником, заступником посла Республіки Польща в Україні Лешеком Шерепкою на його прохання. Сторони приділили особливу увагу пошуку шляхів для врегулювання складної ситуації, що склалася на українсько-польському кордоні після приєднання Польщі до Шенгенської зони.