Зміни до Конституції відповідають їй

Учора Конституційний Суд визнав законопроект про внесення змін до Конституції України стосовно удосконалення системи місцевого самоврядування (реєстр. № 3207-1), схвалений Постановою Верховної Ради України від 23 грудня 2005 року, таким, що відповідає вимогам статей 157 (заборона ліквідації незалежності, порушення територіальної цілісності) і 158 (порядок повторного голосування неприйнятого законопроекту, зміна тих самих положень Конституції Верховною Радою) Конституції України в частині запропонованих змін. Зокрема, законопроект передбачає включення округів до системи адміністративно-територіального устрою України, обрання сільського, селищного, міського голови строком на п’ять років, закріплення визначення законом мінімальної частки від податків і зборів, які спрямовуються на формування доходів місцевих бюджетів та інше.

Водночас КС визнав запропоновані зміни окремих положень до ст. 118 Конституції такими, що не відповідають вимогам частини першої статті 157 Конституції.

Два напади на депутата облради

У Вінниці вже вдруге побили депутата облради, члена фракції БЮТ Сергія Гальчака. Перший раз це сталося 26 листопада 2007 року.

Тоді на робочий телефон директора обласного архіву (на цій посаді працює депутат) протягом дня надходило декілька анонімних дзвінків, розповів кореспонденту «Голосу України» потерпілий. А ввечері, коли він входив у під’їзд, на нього несподівано накинувся зловмисник, котрий завдав декілька ударів по голові і втік.Сергій Дмитрович після інциденту просив не розповсюджуватися про пригоду. Йому, добре знаній в області людині, кандидату історичних наук, автору низки книг з історії краю, незручно було від поширення такої інформації.

15 січня ц. р. о пів на дев’яту ранку, коли пан Гальчак йшов на роботу, на вулиці Зої Космодем’янської молодик у спортивному костюмі, накинувшись ззаду, почав бити його кулаками. А коли депутат упав на землю, продовжував завдавати ударів ногами. З тілесними ушкодженнями обранець звернувся до лікарні. Нападника розшукує міліція, правоохоронці розслідують справу за фактом хуліганських дій. Сам депутат не має жодних пояснень того, чим і у кого була викликана така неприязнь до його персони.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.