Президент Віктор Ющенко закликає всі парламентські партії та блоки пропонувати своїх представників до Національної конституційної ради. Про це йшлося під час учорашньої зустрічі глави держави з лідерами політичних сил, які мають депутатські фракції у Верховній Раді. У зустрічі також узяв участь Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк. Як повідомляє прес-служба Президента, В. Ющенко виклав своє бачення здійснення конституційної реформи, що передбачатиме винесення проекту нової редакції Конституції на Всеукраїнський референдум.

Під час обговорення процедури формування Національної конституційної ради глава держави повідомив, що на сьогодні від політичних партій (виборчих блоків політичних партій), які мають депутатські фракції у Верховній Раді, інших політичних партій, Верховної Ради АР Крим, обласних, Київської і Севастопольської міських рад, Національної академії наук України, всеукраїнських правозахисних громадських організацій, а також інших об’єднань громадян до її складу вже запропоновано понад 230 кандидатур.

Зокрема, із п’яти парламентських партій та блоків свої кандидатури до складу Національної конституційної ради подали чотири політичні сили. Від фракції комуністів подано кандидатури П. Симоненка, Г. Крючкова В. Сіренка. Блок Литвина запропонував народних депутатів В. Литвина, М. Сироту, С. Гриневецького. Від Блоку Юлії Тимошенко подано кандидатури народних депутатів С. Саса, С. Соболєва, А. Лабунської, М. Томенка, В. Писаренка, В. Швеця, В. Камчатного та О. Боднар. Блок «Наша Україна — Народна самооборона» представлятимуть народні депутати В. Кириленко, І. Заєць, Р. Зварич, М. Катеринчук, Ю. Ключковський, Р. Князевич, В. Мойсик та В. Стретович. У списку кандидатів до складу Національної конституційної ради також є голови Верховного Суду у відставці — В. Бойко та В. Маляренко.

Глава держави запевнив, що створенням Національної конституційної ради «не ставить за мету написати Конституцію під якусь політичну силу чи політичну фігуру». В. Ющенко наголосив, що саме такий формат роботи над змінами до Конституції має об’єднавчий потенціал. Саме тому Президент закликав Партію регіонів протягом 2 — 3 днів подати свої пропозиції стосовно представників у Національну конституційну раду.

Голова Верховної Ради А. Яценюк погодився, що «створення Національної конституційної ради є дуже логічним аргументом, якщо ми говоримо про Конституцію національної єдності». Глава парламенту також висловився за те, щоб під час голосування в парламенті нових конституційних змін вони були підтримані максимальною кількістю голосів депутатів. «Бажано, щоб це була та Конституція, яка буде підтримана 450 голосами народних депутатів», — зазначив він. Окрім того, наголосив, що зміни до Конституції від 2004 року внесли дисбаланс у розподіл державно-владних повноважень. Саме тому в новій Конституції «треба чітко закріпити ключовий принцип розподілу влад на законодавчу, виконавчу і судову і зазначити роль і місце Президента як гаранта Конституції і глави держави».

Лідер фракції Партії регіонів В. Янукович, пояснюючи, чому його політична сила утрималась від подання кандидатур до складу Національної конституційної ради, сказав: «Спочатку треба було нас зібрати, порадитись, яким шляхом іти, і після цього повинен був вийти указ або інше рішення». «Ми затримали подання своїх кандидатур до початку зустрічі з вами. Якщо ми на старті і ми починаємо іти таким шляхом, безумовно, ми, наша партія, будемо брати участь», — пообіцяв він. В. Янукович також зазначив, що Конституція містить дисбаланси в розподілі владних повноважень і потребує змін у цій частині, а також у судовій системі.