передає зі Страсбурга наш спеціальний кореспондент Тетяна ПАСОВА.

Учора на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) розглядали одне з найважливіших питань — доповідь лорда Рассела-Джонстона стосовно майбутнього статусу Косово.

Нагадаємо, що саме миротворчі сили є сьогодні запорукою спокою в сербській провінції. Проте «блакитні берети» не можуть залишатися тут вічно, тож міжнародна спільнота намагається врегулювати ситуацію, що склалася.

Так, минулого тижня питання про статус краю розглядали в Раді Безпеки ООН. Виступаючи перед членами ради, Президент Сербії Борис Тадіч заявив, що Косово є невід’ємною частиною країни, і Белград ніколи не визнає його незалежність. Позицію Сербії підтримує і Росія, яка є постійним членом Ради Безпеки і, маючи право вето, може заблокувати будь-які рішення.

Учора свої думки з приводу майбутнього статусу Косово висловлювали депутати ПАРЄ. Доповідач з цього питання лорд Рассел-Джонстон не приховував, що він є прихильником незалежності краю. «Я не думаю, що вихід Косово зі складу Сербії стане прецедентом. Тому що кожен випадок особливий», — заявив він, натякаючи на те, що набуття цією провінцією незалежності не стане прикладом для сепаратистських рухів, які нині активізувалися в Європі та Північній Америці.

Водночас проти незалежності Косово виступали російські делегати. Зокрема, Костянтин Косачов заявив, що сьогодні слід говорити не про статус краю, а про забезпечення там прав людини та нацменшин. Також євродепутати висловлювали побоювання, що набуття Косово незалежності може дестабілізувати ситуацію в регіоні, спричинити нові конфлікти. Голова української делегації Іван Попеску в коментарі для «Голосу України» заявив, наголошуючи, що це його особиста позиція, що питання про майбутній статус цієї сербської провінції вимагає продовження діалогу для того, щоб знайти оптимальний компроміс.

Унаслідок дебатів проект резолюції, який на момент верстки номера ще не було остаточно ухвалено, видавався збалансованим. У рекомендаціях, які планувалося затвердити, йшлося про необхідність передусім забезпечити верховенство права, права людини та нацменшин у Косово.

До речі

Також учора під стінами Палацу Європи близько трьох сотень курдів улаштували мітинг, вимагаючи свободу своєму лідерові — Абдуллі Оджалану.

Страсбур