Учора на Чернечій горі в Каневі відбулося вшанування пам’яті українського патріота, багаторічного політв’язня Олекси Гірника, котрий 30 років тому в ніч із 21 на 22 січня 1978 року спалив себе біля підніжжя могили Тараса Шевченка, протестуючи проти приниження національної гідності, проти зросійщення України.

На сотнях листівок, котрі інженер з прикарпатського міста Калуша Олекса Гірник привіз до Канева і розкидав у передсмертну ніч на Чернечій горі, його власною рукою був написаний текст: «Протест проти російської окупації на Україні! Протест проти русифікації українського народу! Хай живе Самостійна Соборна Українська Держава! Радянська, та не російська! Україна для українців! З приводу 60-річчя проголошення самостійності України Центральною Радою 22 січня 1918 року на знак протесту спалився Гірник Олекса з Калуша. Тільки в цей спосіб можна протестувати в Радянському Союзі».

Наступного ранку місцевий житель, простуючи до музею Тараса Шевченка, побачив розкидані листівки, знайшов обвуглене тіло... Викликана міліція, а потім КДБ робили все, аби про мученицьку смерть-протест не дізналися навіть рідні. Однак Канів знав, за що пожертвував життям нескорений патріот. Згодом про самоспалення в ім’я незалежної Вітчизни дізналася вся країна. 18 січня 2007 року Президент України Віктор Ющенко присвоїв Олексі Миколайовичу Гірнику звання Герой України (посмертно).

Як і в попередні річниці здійснення подвигу, так і цього січневого дня син Героя, Євген Олексійович Гірник, разом із побратимами, народними депутатами України, а також із керівниками Черкащини та представниками громадськості, провели мітинг-реквієм, поклали квіти до меморіального знаку українському Прометею на Чернечій горі. Духовенство відслужило панахиду за Олексієм Гірником.

Черкаська область.