Заява депутатської фракції «Наша Україна—Народна самооборона»

щодо виконання передвиборних зобов’язань фракцією блоку «Наша Україна—Народна самооборона»

Демократична коаліція, сформована блоком «Наша Україна—Народна самооборона» та БЮТ, довела спроможність ефективно працювати в інтересах українського народу.

Ми сформували уряд і ввійшли в Новий рік з державним бюджетом. Цей документ не ідеальний, і до весни ми його значно вдосконалимо. Але навіть у такому вигляді цей бюджет піднімає на новий рівень соціальні стандарти.

Мінімальна зарплата зросла до 515 гривень, а до кінця року зросте до 605. Це — виконання виборчого зобов’язання нашого блоку про збільшення мінімальної зарплати до 600 гривень упродовж 2008 року.

Передбачено кошти на подолання пенсійної зрівнялівки і зростання пенсій у середньому на 35% — це також виконання наших виборчих зобов’язань і соціальних ініціатив Президента.

На кожну дитину, що народилася починаючи з 1 січня, держава виплатить понад 12 тисяч гривень, якщо це друга дитина в сім’ї — 25 тисяч, а якщо третя чи наступна — 50 тисяч гривень. Значно зростають розміри стипендій, допомога малозабезпеченим, виплати на дітей війни. Але це лише початок великої спільної праці уряду і Верховної Ради (принаймні тієї частини Ради, яка хоче працювати).

У програмі діяльності уряду, над якою коаліція завершує роботу, ми закладемо нові орієнтири якісних змін на краще.

«Наша Україна—Народна самооборона» підтримує заклик Президента Ющенка про скорочення парламентських канікул. Ми пропонуємо продовжити роботу першої сесії, щоб прийняти цілу низку важливих законодавчих актів.

Насамперед наш блок наполягає на невідкладному розгляді законопроектів, що передбачають скасування депутатських привілеїв та недоторканності.

Оскільки під час бюджетного процесу стаття про ліквідацію депутатських пільг та привілеїв чомусь «випала» і її немає в тексті бюджету, наша фракція зареєструвала законопроект про скасування депутатських пільг. Він передбачає скасування для депутатів безкоштовного житла і безкоштовних квитків, безкоштовних елітних санаторіїв і безпідставних багатотисячних виплат. Ми обмежимо депутатську зарплату і пенсію, які залишаться високими, але не будуть такими аморальними, як зараз.

Твердо наголошуємо: якщо хтось сподівається «заговорити» чи знівелювати питання позбавлення депутатів усіх цих пільг, які перетворюють депутатів на окрему касту і тягнуть щороку сотні мільйонів бюджетних коштів, ми цього не допустимо. Ми наполягаємо на негайному розгляді цього питання.

Те саме стосується недоторканності. Ми наполягаємо на невідкладному вилученні з Закону «Про статус народного депутата» статті 26, що гарантує цю недоторканність, і відповідний проект зареєстровано ще минулого року. Крім того, завершується збирання 150 підписів депутатів від коаліції під проектом змін до 80-ї статті Конституції. Ми так само наполягаємо на прийнятті в першому читанні цих змін, які позбавляють депутатів недоторканності, ще до парламентських канікул. А засоби масової інформації донесуть до мільйонів людей інформацію, хто і яку позицію займатиме під час голосування з цих питань.

Фракція «Наша Україна—Народна самооборона» закликає всіх народних депутатів підтримати нашу позицію і продовжити роботу першої сесії, щоб прийняти законопроекти, яких чекають українські виборці.