Напередодні старту

Футбол. Завтра в Єрусалимі матчем місцевого «Бейтара» — лідера чемпіонату Ізраїлю — і донецького «Шахтаря» розпочнеться третій міжнародний турнір на Кубок Першого каналу Росії.

Український клуб перед стартом змагань протягом тижня готувався в Туреччині, де провів дві контрольні зустрічі. Спершу — з клубом російської Прем’єр-ліги. І використав цей захід з великою користю. А переконлива перемога, звісно, додала настрою гравцям, тренерам і прихильникам українського колективу.

«Шахтар» (Донецьк) — «Луч-Енергія» (Владивосток). 3:0. Голи: Адріано, 36, Срна, 58, Брандау, 73(п).

«Шахтар» (перший тайм): Вірт, Срна, Кучер, Левандовський, Шевчук, Полянський, Гюбшман, Вілліан, Вукич, Бєлік, Адріано; (другий тайм) — П’ятов, Гай, Чигринський, Єзерський, Срна (Полянський, 72), Дуляй, Фернандіньо, Рац, Гладкий, Брандау, Кравченко.

Як бачите, в складі «гірників» грав Костянтин Кравченко. А це значить, як повідомлє прес-служба «Шахтаря», головні акціонери донеччан і дніпропетровців Рінат Ахметов та Ігор Коломойський, щоб не допустити виходу «справи Кравченка» далеко за межі України й не зашкодити авторитету та іміджу українського футболу, «Шахтаря» і «Дніпра», а також в інтересах самого спортовця, котрий є основним гравцем молодіжної збірної і кандидатом до національної, таки домовилися. «Шахтар» сплатить «Дніпру» суму у розмірі, еквівалентному 5,5 мільйона доларів США, включаючи ПДВ. А футбольний клуб «Дніпро» відкликає свою апеляцію до Контрольно-дисциплінарного комітету ФФУ на рішення Бюро ПФЛ від 15 січня.

Наступного дня донецький клуб провів ще один товариський поєдинок. І знову порадував і результатом, і якістю гри.

«Шахтар» — «Кельн» (Німеччина). 3:1. Голи: Мохамад, 32 (автогол), Адріано, 76, 83, Гартман, 81.

«Шахтар»: П’ятов (Шутков, 46), Гюбшман (Чигринський, 67), Кучер (Шевчук, 46), Рац (Левандовський, 46), Чигринський (Єзерський, 46), Дуляй (Гай, 46), Фернандіньо (Полянський, 46), Вілліан (Фернандіньо, 67), Срна (Кравченко, 46), Гладкий (Бєлик, 46), Брандау (Адріано, 46). Тренер — Мірча Луческу.

«Кельн»: Мондрагон (Кесслер, 46), Юміт (Пеццоні, 78), Мохамад (Шонеберг, 78), Маккенна (Нікеніг, 78), Матіп (Гартман, 78), Антар (Ділема, 46), Суазо (Мітрескі, 68), Шерц (Вунгуїдіца, 68), Вукичевич (Бройч, 46), Гелмес (Ялчин, 78), Новакович (Сальваторе, 78). Тренер — Кристофер Даум.

Учора «Шахтар» з Анталії перелетів до Тель-Авіва.

Київське «Динамо» включається в турнір Кубка Першого каналу післязавтра. У Тель-Авіві суперником нашого чемпіона буде сербська команда «Црвена Звезда» (Белград). На Землі обітованій кияни тренуються з 15 січня (в Ейлаті). А минулої неділі зіграли товариський матч проти четвертої команди болгарського чемпіонату.

«Динамо» (Київ) — «Левський» (Софія). 2:1. Голи: Нінкович, 28, Гусєв, 44 — Огнєнов, 82.

«Динамо»: (перший тайм) Шовковський, Несмачний, Юссуф, Михалик, Допілка, Гіоане, Корреа, Нінкович, Гусєв, Ребров, Мілевський; (другий тайм) Луценко, Федорів, Ващук, Гавранчич, Мандзюк, Дедечко, Главіна, Олійник, Майкл, Алієв, Кравець.

Після зустрічі президент ФК «Динамо» (Київ) Ігор Суркіс сказав:

— Ми здобули перемогу в першій зустрічі 2008 року. І це добре. У першому таймі пару центральних оборонців склали Юссуф і Михалик. Раніше такого сполучення ми не бачили. Мені сподобалася відсутність пасивності. Всі діяли наполегливо, йшли в боротьбу.

— Ви вже поставили перед командою завдання на Кубок Першого каналу?

— Виходячи із ситуації, в якій опинилися наприкінці минулого року, ставиться завдання створити команду, котра не ганьбитиметься в Європі. Майстерність у наших футболістів є, але вона має підкріплюватися бійцівськими якостями. Стосовно турніру, то ставимо завдання перемогти. Така філософія київського «Динамо». Інша справа — чи вийде в нас це, чи ні.

Юрій Сьомін, тренер «Динамо»:

Епізодами грою підопічних задоволений. Позитивно те, що дуже відповідально грали в захисті. Добре оборонялися двома блоками: середньою лінією й захистом із чотирьох чоловік. Задоволений контратаками. Під час однієї забили першого м’яча, могли забити ще два-три. Але треба працювати над багатьма компонентами. Зокрема, над контролем м’яча...

Віктор БРАНИЦЬКИЙ

(з Ізраїлю).

Підготовці до Євро-2012 заважають дві біди. Причому дороги — не головна

Учора в секретаріаті Президента України відбулося засідання Координаційної ради з підготовки до Євро-2012. На ньому Віктор Ющенко доручив протягом двох тижнів сформувати національний реєстр доріг у рамках підготовки до європейського футбольного форуму.

«Ми повинні мати чіткий реєстр, що забезпечує зв’язок між шістьма містами проведення Євро-2012», — відзначив Президент, наголосивши, що створення мережі доріг є одним із зобов’язань України перед УЄФА. За його словами, автомобільна мережа має забезпечити пересування туристів як між містами, де проводяться матчі Євро-2012, так і з країнами-сусідами. Також глава держави звернув увагу на необхідність перебудови аеропортів і портів, передає УНІАН.

Крім того, у контексті підготовки до чемпіонату секретаріат Президента протягом семи днів повинен підготувати зміни до низки законів, які він готовий подати на розгляд Верховної Ради як невідкладні. На засіданні також зазначалася важливість підготовки до 2012 року національних парків, заповідників, рекреаційних територій. «Ми ставимо за мету, що 1 млн. туристів, яких ми очікуємо, відвідають Євро-2012, а після матчів затримаються в Україні на багато тижнів для відпочинку й екскурсій», — заявив глава держави.

Аналітики вказують: поки що в Україні далі дискусій, засідань і розпоряджень, присвячених майбутньому чемпіонатові, справа не йде. Час від часу висловлюються побоювання, що Київ може «прозасідати» Євро. Однак міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко назвав не більше ніж розмовами, заяви про те, що ЧЄ-2012 року в Україні перебуває під загрозою зриву. Ну а глава держави в нинішньому року змінив склад Координаційного комітету з Євро-2012. Зокрема, до його складу ввійшли Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, глава секретаріату Президента України Віктор Балога, президент НОК України Сергій Бубка, радник Президента Віталій Кличко, а також міністри транспорту і зв’язку, культури і туризму, економіки, оборони й охорони здоров’я.