Учора Президент Віктор Ющенко надіслав Генеральному прокурору Олександрові Медведьку офіційного листа у зв’язку із сутичкою, що сталася минулої п’ятниці після засідання Ради національної безпеки та оборони між міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком і київським міським головою Леонідом Черновецьким. Глава держави просить ретельно з’ясувати всі обставини інциденту й у разі потреби застосувати передбачені законодавством заходи до його учасників. Про результати цієї перевірки та відповідне реагування Президент просить повідомити протягом тижня.

Керівник президентського секретаріату Віктор Балога, коментуючи п’ятничні події та лист до Генпрокурора, заявив про «очевидну ганебність сутички між двома високопосадовцями незалежно від того, хто і як перший почав, хто правий, а хто винен. Два чиновники вчинили явно не гідно своїх посад, повелися вищою мірою не виважено, по-хлопчачому, кинули густу тінь на власний авторитет і реноме органів влади, які вони представляють». Це був перший і останній випадок, коли на Банковій, 11 роздавали навсібіч стусани та ляпаси, запевнив Віктор Балога.

Як це було

Нагадаємо, у п’ятницю після засідання Ради національної безпеки і оборони в приміщенні секретаріату Президента сталася сутичка між міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком і київським міським головою Леонідом Черновецьким. На зібранні розглядали земельні питання. На ньому, зокрема, міський голова звинуватив міністра у тому, що він погрожував посадити сина Леоніда Черновецького в тюрму, якщо той не виділить йому земельну ділянку в столиці. Але втрутився Президент і конфлікт вдалося зам’яти. А от після засідання, коли глава держави покинув залу, Юрій Луценко вдарив Леоніда Черновецького. Новина блискавично поширилася в ЗМІ. Одні джерела твердять, що був лише один удар в обличчя (зокрема, так запевняє у своєму блоці Арсен Аваков — голова Харківської обласної державної адміністрації), інші — ударів було декілька, в тому числі й нижче пояса.

Версія Леоніда Черновецького

Київський міський голова мовчки проковтнути образу, схоже, наміру не має. Так, одразу після нападу він повідомив, що буде домагатися порушення кримінальної справи проти Юрія Луценка.

У заяві Леоніда Черновецького Юрія Луценка звинувачено в тому, що він, «не маючи аргументів у дискусії і втративши контроль над собою, по-варварськи накинувся на київського міського голову». Потерпілому негайно було надано першу медичну допомогу, і він перебував під наглядом лікаря. Зі слів його заступниці Ірени Кільчицької, лікарі швидкої допомоги протягом двох годин не відходили від столичного голови.

«Така дикунська поведінка — ганьба для всієї України. Я не дозволю дикунам влаштовувати в столиці та в країні такий «бєспрєдєл» і обов’язково доведу кримінальну справу до кінця. Цього пана (Луценка) чекає або психлікарня, або в’язниця», — заявив Леонід Черновецький.

Версія Юрія Луценка

У свою чергу, міністр внутрішніх справ на сайті «Народної самооборони» поширив заяву, в якій стверджує, що не збирається вибачатися перед Леонідом Черновецьким. Коментуючи інцидент, Юрій Луценко повідомив, що на засіданні РНБО у своєму виступі, не називаючи жодних прізвищ, він навів приклад повного «бєспрєделу» розкрадання київської землі чиновниками. Йшлося також про те, що аналогічні дії вчиняються й у Київській області та Криму.

Після цього, переконує міністр, узяв слово київський міський голова і, звертаючись до Президента, сказав таке: «Вікторе Андрійовичу, Луценко вимагав у мене землю нібито для міліціонерів і сказав, якщо я не дам її, то він заарештує мого сина».

Головний міліціонер запевняє, що з Леонідом Черновецьким зустрічався лише двічі — один раз на сесії Київради, другий — у себе в кабінеті. Але начебто ще до того, як Леонід Черновецький був обраний київським головою, він зателефонував Юрію Луценку і повідомив, що прокурор Києва тисне на міліціонера, щоб той заарештував його сина, Степана, за підозрою в причетності до афери «Еліта-Центр».

Тоді я сказав: «Я з дітьми не воюю — це мій принцип, — стверджує Юрій Луценко, — і дав наказ київській міліції допитати пана Степана Черновецького після виборів, аби це не було використано у політичному протистоянні».

Ці факти, наголошує Юрій Луценко, були брутально використані, а «з білого зробили чорне». Тож після засідання Юрій Луценко начебто сказав у обличчя Леоніду Черновецькому, що той «брехун».

Після цього пан Черновецький підступно вдарив мене ногою по коліну, яке болить у мене з часів Майдану, — стверджує Юрій Луценко. — Я після цього заїхав до лікарні й зробив усі необхідні дії, щоб це зафіксувати. Я дав ляпаса Черновецькому, це бачили всі керівники областей. Я дав йому ляпаса відкритою долонею — чоловічого ляпаса людині, яка підступно діє на посаді київського голови.

* * *

А тим часом з’явилася інформація, що прокуратура Києва розпочала перевірку у зв’язку з інцидентом між столичним головою та чільником МВС. Як повідомив прокурор Києва Євген Блажівський, Леонід Черновецький звернувся до столичної прокуратури з проханням надати дозвіл на проведення судово-медичної експертизи. Цей дозвіл було надано.