Ціни на комунальний сервіс зросли. Подорожчали послуги постачання газу, гарячої води та централізованого опалення. Держава обіцяє компенсувати додаткові виплати за комірне малозабезпеченим верствам населення згідно з відповідною постановою уряду №83 «Про посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги» від 5 квітня 2014 р., яка набирає чинності 
з 1 липня.
Право на отримання такої допомоги матимуть сім’ї, середньомісячний сукупний дохід яких за попередні півроку не перевищував величини прожиткового мінімуму для родини — це сума прожиткових мінімумів для кожного члена сім’ї, який зареєстрований у житловому приміщенні (будинку). Цей норматив визначається окремо для кожної родини залежно від її складу.
Встановлені прожиткові мінімуми (з 1 січня 2014 року):
для дітей віком до 
6 років — 1032 грн.,
для дітей віком від 6 до 18 років — 1286 грн.,
для працездатних осіб — 1218 грн.,
для осіб, які втратили працездатність — 949 грн.
Компенсація розраховуватиметься як різниця між розміром плати за комунальні послуги у межах норм споживання (з урахуванням пільг та житлових субсидій) після підвищення цін і тарифів на комунальні послуги та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів на комунальні послуги. При цьому застосовуються норма володіння чи користування загальною площею житла та норми споживання комунальних послуг, з урахуванням яких призначається субсидія.
Для призначення компенсації до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації заявник має надати заяву, довідку про склад зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні (будинку), за формою, затвердженою наказом Міністерства праці та соціальної політики від 27 серпня 2004 р. №192 (крім довідок про розмір пенсії та соціальної допомоги), та пред’явити паспорт.
Розмір компенсації розраховуватиметься окремо для кожного виду комунальних послуг в опалювальний, неопалювальний періоди, а також у неповні місяці опалювального періоду пропорційно кількості днів опалювального періоду в зазначених місяцях.
Компенсація розраховуватиметься з місяця звернення за її наданням до завершення опалювального періоду 2014—2015 років. Якщо звернення за наданням компенсації надійде від заявника протягом трьох місяців з дня набрання чинності Порядком призначення і надання населенню компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на послуги (1 липня 2014 року), за бажанням заявника компенсація може бути призначена з травня 2014 року.
Компенсація надаватиметься у безготівковому вигляді і щомісяця перераховуватиметься підприємствам, що надають комунальні послуги. Для одержання цієї допомоги сім’я має сплачувати свою частину платежу за комунальні послуги, в іншому випадку — її надання припиняється.
За інформацією Міністерства соціальної політики.