Нищівна поразка, вилучення провідного оборонця, дві травми — всі ці лиха звалилися на збірну Португалії у стартовому матчі чемпіонату світу. Це був не день Роналду й компанії. Підопічні Паулу Бенту програли за всіма статтями, не показавши рівно нічого. Звичайно, піренейців надломили всі вищезазначені обставини, однак і до вилучення Пепе «європейські бразильці» діяли слабенько.
Складалося враження, що ці футболісти вперше побачили один одного і замість підготовки до мундіаля відпочивали на бразильських пляжах. Через дискваліфікацію Пепе, можливі санкції для Рауля Мейрелеша (показав непристойний жест на адресу рефері, чого Мілорад Мажич не помітив), а також травми Фабіу Коентрау та Угу Алмейди перспективи команди Паулу Бенту на нинішньому турнірі стають примарними.
Те, що сталося на 37-й хвилині, остаточно поховало шанси піренейців на успішний результат в цьому матчі. Пепе недозволеним прийомом зупинив ривок Мюллера, після чого знервований оборонець підбіг до суперника і буцнув його головою, за що сербський рефері моментально показав португальцю пряму червону картку! На цьому, у принципі, команди могли завершувати матч. Португальці були якимись «вареними», так ще й удесятьох залишилися. До того ж, вони продовжували грубіянити.
Побачивши таку невиразну гру у виконанні піренейців, збірні Гани та США зовсім точно не боятимуться Роналду та компанію. Щодо німців, то їхня гра справила сильне враження. Мабуть, поки що це найсильніша команда на нинішньому турнірі з тих, хто вже провів свій перший матч. «Бундестім» показала себе справжньою машиною, де кожен футболіст знає свій маневр.
Відсутність великої кількості яскраво виражених форвардів — не перешкода для команди Йоагіма Льова, у якій три м’ячі може забити Томас Мюллер. Ще один гол на свій рахунок записав Матс Гуммельс, котрий не зумів дограти зустріч через травму, і це — ложка дьогтю для «Бундестім». Німеччина вразила  настільки впевненою грою і ще сильніше ствердилася в статусі одного з головних претендентів на перемогу в турнірі.
Крок до американської мрії
Ще один поєдинок у групі G подарував глядачам чимало цікавого. Збірна США не засмутила численний десант своїх уболівальників, які приїхали підтримати «зірково-смугастих» до Бразилії, й у своєму першому на чемпіонаті світу матчі зламала опір «Чорних зірок» із Гани.
Уже на першій хвилині Клінт Демпсі забив найшвидший поки що гол чемпіонату, завершивши атаку точним ударом з меж карного майданчика. Африканці в першому таймі більше володіли м’ячем, однак до реально небезпечних моментів у воріт Говарда справа практично не доходила.
Ситуація змінилася після перерви. Гана, котра активізувалася, створила кілька можливостей зрівняти рахунок, ґрунтовно заволоділа ініціативою, і на 82-й хвилині Андре Айю скористався скиданням м’яча Г’яном й результативно пробив у ближній кут.
За логікою розвитку подій, африканська команда на куражі могла б піти здобувати перемогу, тим більше, що гра в другому таймі у неї йшла. Але на 86-й хвилині американці здобули право на кутовий, Зусі навісив на лінію воротарського майданчика, а Джон Брукс головою вколотив м’яч у сітку. США зробили перший крок до американської мрії.
Перша нічия — прісна й невиразна
Ми стали свідками першого «мирного договору» на чемпіонаті світу — нічиєї, до того ж нульової. Протистояння між Іраном і Нігерією було нудним і надто обережним.
Слід сказати, що ціна перемоги в цій зустрічі була дуже висока — вона давала можливість випередити конкурентів у боротьбі за друге місце (Аргентина все-таки об’єктивно є в цьому квартеті явним фаворитом). Але в підсумку три очки не дісталися нікому, і це тільки на руку Боснії.
Територіальною перевагою протягом матчу володіла Нігерія. Але при цьому оборона Ірану діяла дуже злагоджено й дисципліновано. Гострих ситуацій біля обох воріт виникло зовсім мало.
Друга половина зустрічі вийшла ще біднішою на події. Небезпечних моментів глядачі, по суті, взагалі не побачили. І вони оцінили дії команд свистом. У підсумку — нічия, яка зменшила шанси обох команд на вихід із групи.

Американець Клінт Демпсі забив найшвидший поки що гол на турнірі.


Перший хет-трик на чемпіонаті зробив німець Томас Мюллер.


Момент зустрічі Нігерія — Іран.

Фото www.uefa.com.