Депутат Бершадської районної ради, що на Вінниччині, мисливець Валентин Візнюк, звернувся до редакції з проханням привернути увагу до проблеми відстрілу вовків. За його словами, у грудні минулого року на території згаданого району під час полювання мисливці знищили семеро хижаків, четверо з них були вовчицями. Сезон полювання в області закінчився, а вовки продовжують ночами моторошно завивати.

— Щоб не бути голослівним, — зауважує співрозмовник, — зверніться до керівника осередку мисливців у селі Серединка Миколи Кучера. Його хата недалеко від лісу, тож чоловік ночами прокидається від вовчого завивання. Нещодавно він уполював одного хижака. Стріляв приблизно зі ста метрів, а вовк в цей час все одно продовжував бігти до мисливця. Вони не бояться людей. Це не може не насторожувати.

Усі підстрелені звірі, за словами співрозмовника, були добре вгодовані. «А ви ж знаєте, вовк не їсть ні листя, ні траву, тільки м’ясо. Навесні худобу поженуть пасти в ліс. До того ж уже почався період вовчих «весіль». Якщо взяти до уваги, що на полях бігають ще й зграї собак, то нема сумніву, що з’являться хижаки-гібриди. Вовки небезпечні ще й тим, що є переносниками захворювання на сказ».

Бершадські мисливці переконані, що хижаки до них прийшли з південних районів, зокрема, з Херсонщини, де вигоріла частина лісів. Усі підстрелені звірі мають шерсть білого кольору, тобто це степові вовки, уточнює співрозмовник. У сусідній Черкаській області, за інформацією пана Візнюка, сезон полювання ще триває. У нас варто створити бригади з відстрілу хижаків. «Не можна залишатися байдужим або стверджувати, що це — поодинокі випадки».

Коментар заступника начальника мисливського відділу Вінницького обласного управління лісового господарства Василя МЕЛЬНИКА:

— Хижаків можна відстрілювати і не в сезон полювання. Це передбачено статтею 33 Закону України «Про мисливське господарство та полювання». Дозвіл на це видає обласне управління лісового господарства. Для його отримання необхідно подати письмову заявку...

P. S. Коли матеріал готувався до друку, в Бершаді вже створили бригаду мисливців, яка відстріляла ще трьох вовків.