Народні депутати прислухалися до пропозиції Президента і у вівторок подовжили роботу першої сесії ще на тиждень. Водночас ратифікували дві угоди з Європейським союзом. Про спрощений візовий режим та про реадмісію осіб, які незаконно проникли на територію ЄС через Україну.

Одначе основна робота ведеться у профільних комітетах, де на розгляді перебувають понад 300 законопроектів. Водночас уряд затвердив програму своєї діяльності «Український прорив: для людей, а не для політиків», яку передав на розгляд парламенту.

Відбулася і традиційна зустріч Голови Верховної Ради, Президента і Прем’єр-міністра. Щоправда, цього разу вони вели розмову з керівництвом Міністерства оборони про проблеми української армії.

Цього тижня було оприлюднено і листа, з яким керівники держави звернулися до Генерального секретаря НАТО. В ньому повідомлялося про готовність України приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО. І висловили сподівання, що цей документ буде підписано у квітні на саміті у столиці Румунії Бухаресті.

Безумовно, цей лист буде сприйнято неоднозначно у суспільстві. Він уже позначився у п’ятницю на настроях і поведінці опозиційних парламентаріїв. Зокрема, вони заблокували трибуну і не давали працювати іншим законодавцям. Опозиція вимагала від Голови Верховної Ради відкликати свій підпис під листом. Після тривалої консультації засідання парламенту довелося закрити.

Водночас урядовцям удалося зняти останній бар’єр для вступу в Світову організацію торгівлі. Переговорники знайшли компроміс з єврочиновниками щодо ставок експортного мита. Фактично після цього можна буде підписати з ЄС договір про зону вільної торгівлі.

Власне, ці події ще довго впливатимуть і на внутріполітичну ситуацію, і на відносини із сусідами.