Ранкове засідання 18 січня

Учора народні депутати не змогли плідно попрацювати у сесійній залі. З самого початку Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк оголосив перелік депутатських запитів. А потім почалися виступи від фракцій. Від взаємних обвинувачень справа дійшла до блокування трибуни. Наріжним каменем конфлікту цього разу став лист-звернення до керівництва НАТО, підписаний Головою Верховної Ради Арсенієм Яценюком, Президентом Віктором Ющенком та Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко.

У свою чергу, Арсеній Яценюк наголосив, що Голова Верховної Ради діє виключно за законом, і для того, щоб відкликати підпис, спочатку треба скасувати всі прийняті Верховною Радою документи, які підтримують участь України в НАТО. Арсеній Яценюк також підкреслив, що за його наполяганням у «листі трьох» йдеться про те, що треба провести всеукраїнський референдум стосовно вступу нашої країни в альянс, хоча це не передбачено сьогодні жодним законодавством. Та, незважаючи на ці аргументи, представники ПР і КПУ оголосили спільну заяву з вимогою до Голови Верховної Ради відкликати свій підпис під зазначеним листом-зверненням. Після цього трибуну і місце Голови Верховної Ради було заблоковано.

У виступах з місця представники коаліції звернулися до опозиції з проханням приступити до розгляду питань порядку денного, визначених на погоджувальній раді. Зокрема, лідер «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко наголосив, що блокування роботи Верховної Ради — це лише привід, щоб не розглядати питання про зміну влади в Києві та Харкові, про скасування пільг і недоторканності народних депутатів і про висловлення недовіри Генеральному прокурору. Саме з цього мало розпочатися учорашнє засідання. І якби це сталося, вже на цій сесії можна було б вирішити зазначені питання.

Однак представники опозиції залишати місця біля трибуни відмовилися. Тож Голові Верховної Ради довелося зібрати голів фракцій для того, щоб обговорити, яким чином можна продовжити роботу парламенту. Ця розмова тривала близько години. Після чого Арсеній Яценюк змушений був закрити засідання, оскільки не було конструктивного підходу до організації роботи Верховної Ради. Глава парламенту сказав, що він «розчарований і ображений». Наступного разу народні обранці зберуться у сесійній залі у п’ятницю. А в понеділок продовжаться переговори між керівниками фракцій.

За ініціативою представників Партії регіонів учора в залі було оголошено хвилину мовчання з приводу річниці загибелі Євгена Кушнарьова.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.