Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк заявляє, що лист вищого керівництва держави до Генерального секретаря НАТО Яапа де Хооп Схеффера було підписано у чіткій відповідності до чинного законодавства.

Відкриваючи засідання погоджувальної ради у четвер, 17 січня, Арсеній Яценюк зазначив, що, відповідно до статті 88 Конституції, глава парламенту представляє Верховну Раду у зносинах з іншими органами державної влади України та органами влади інших держав.

Голова Верховної Ради, наголосив А. Яценюк, може підписувати від імені парламенту «тільки ті документи, які мають відповідне юридичне обґрунтування і правові підстави, які базуються на актах Верховної Ради України, прийняті належним чином».

З огляду на це глава парламенту, сказав А. Яценюк, підписав цього листа на підставі двох актів: постанови Верховної Ради № 233-ІV від 21 листопада 2002 року, яка, за його словами, «чітко визначає всі пріоритети щодо роботи з альянсом», та статей 6 і 8 закону про основи національної безпеки країни, ухваленого у 2003 році, який «передбачає набуття членства України в альянсі» і за який проголосували 319 парламентаріїв, зокрема представники фракцій «Наша Україна», «Регіони України», СДПУ(о), ПППУ і «Трудова Україна», «Європейський вибір» та інші.

«Голова Верховної Ради як діяв, так і діятиме виключно в межах і в спосіб, визначені законодавством України», — заявив А. Яценюк.

Окрім цього, наголосив глава парламенту, у тому числі й за його наполяганням і «виключно задля того, щоб не було неправильної дискусії у суспільстві», до тексту документа було внесено формулювання про винесення питання про набуття членства у НАТО на референдум. «Абзац другий цього листа чітко визначає, що при прийнятті рішення щодо майбутнього членства ми порадимось з українським народом», — сказав він.

Прес-служба Верховної Ради України.