Роботу Верховної Ради було зірвано з абсолютно надуманих причин. Таке переконання висловив Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк під час брифінгу. Хоча на погоджувальній раді вдалося дійти консенсусу, в сесійній залі депутати не захотіли працювати. Отож забезпечити роботу основного законотворчого органу держави не вдалося.

Арсеній Яценюк наголосив, що підставою для підписання ним «листа трьох» є закон про основи національної безпеки України, за який голосували свого часу всі. І постанова Верховної Ради, датована листопадом 2002 року, в якій чітко визначено основи діяльності України з альянсом. І визначено перспективи набуття повноправного членства. Тож Голова Верховної Ради лише підтвердив у зверненні до керівництва НАТО волю народних депутатів. Арсеній Яценюк також наголосив, що приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО — це лише поглиблений діалог з альянсом. До членства нам ще дуже далеко, переконаний глава парламенту. Тому предмету дискусії практично немає.

Є закон, є відповідна законодавча база, і їх треба виконувати, — сказав Арсеній Яценюк. — Це священний принцип діяльності влади й держави. А все інше — популізм і, як на мене, низької якості політичні ігри.

Голова Верховної Ради висловив сподівання, що наступного тижня парламентарії дійдуть згоди, бо блокування трибуни не може тривати постійно. Адже мова йде про безпідставний зрив діяльності однієї з гілок влади. Можливо, доведеться приймати постанову, яка б підтверджувала положення, висловлені в «листі трьох», припускає Арсеній Яценюк. Якщо ж блокування роботи парламенту затягнеться, це, на його думку, передусім буде не на руку меншості.