Боєздатність армії все ще підриває безгрошів’я

І хоча фінансування Збройних сил щороку збільшується на 30—35 відсотків, цього замало. Як і структурних змін.

Підвищення боєздатності війська має стати завданням номер один для міністра оборони та Генерального штабу. Про це йшлося на нараді в Міністерстві оборони за участю Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка, Президента Віктора Ющенка, Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко та секретаря РНБО Раїси Богатирьової. «Мене не влаштовує рівень боєздатності української армії», — зазначив Верховний Головнокомандувач.

Особливу увагу глава держави звернув на проблеми із фінансуванням Збройних сил. Дефіцит коштів, за словами Президента, не єдина причина недоліків, які має українське військо. І збільшення фінансування (щороку на 30—35 відсотків) без проведення в ЗСУ структурних змін не буде ефективним. Крім того, наголосив Віктор Ющенко, «кожна копійка, яка направляється в армію, має бути раціонально використана».

Окремою проблемою, до якої Віктор Ющенко привернув увагу учасників наради, став перехід армії на професійну основу. Його нинішні темпи ставлять під загрозу створення повноцінної контрактної армії до 2010 року. Віктор Ющенко вказав і на невідповідність військових витрат на охорону арсеналів боєприпасів, що підлягають утилізації, та самої програми утилізації. Глава держави також нагадав про те, що Міністерство оборони має сформулювати програму діяльності на 2008 рік.

«Ми повинні мати ефективну армію», — підкреслив В. Ющенко і поставив вимогу Міноборони зробити серйозну структурну реорганізацію.

Для поліпшення транскордонного співробітництва

Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк звернувся з офіційним листом до Маршалка Сейму Польської Республіки Броніслава Коморовського із проханням сприяти прискоренню підписання і ратифікації Угоди про малий прикордонний рух.

У листі глава українського парламенту запевнив, що наша країна надає важливого значення добросусідським та партнерським відносинам з Республікою Польща. Запорукою успішного їх вирішення А. Яценюк бачить зважений і взаємовигідний підхід до потреб громадян обох країн.

Він назвав необхідність оптимального вирішення проблем транскордонного співробітництва одним з пріоритетних напрямів двостороннього діалогу, що став предметом відання комісії, створеної в рамках Міжпарламентської асамблеї України та Республіки Польща.

Голова Верховної Ради України підкреслив, що на актуальності цього питання, зокрема, наголошувалось у заяві стосовно розвитку транскордонного співробітництва, прийнятій за підсумками роботи українсько-польської двосторонньої асамблеї у Києві 20 березня 2007 року.

На думку А. Яценюка, одним із важливих інструментів поліпшення ситуації у цій сфері, з огляду на нещодавнє приєднання Польщі до Шенгенської угоди, має бути Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Польща про правила місцевого прикордонного руху. «З огляду на це прошу Вас, шановний колего, всіляко сприяти прискоренню підготовки, підписанню та подальшій ратифікації польським парламентом вищезгаданої Угоди», — йдеться у листі.

Глава українського парламенту висловив переконання, що співпраця України та Республіки Польща на всіх рівнях «і в подальшому розвиватиметься в інтересах наших дружніх народів».

Прес-служба Верховної Ради України.