Жителям Автономної Республіки Крим

З почуттям глибокої поваги щиро вітаю всіх кримчан з нагоди Дня Автономної Республіки Крим — чудодійної перлини в коштовному намисті, невід’ємної складової незалежної України.

Надання Криму статусу автономної республіки стало значною віхою в його історії, міцним фундаментом розбудови регіону, його соціально-економічного розвитку.

Історія Криму пам’ятає життя багатьох поколінь, їхні долі і звершення, відмінність і єдність культур, що йшли століттями на півострів зі Сходу на Захід, славні та звитяжні, нелегкі та трагічні сторінки історії України. Але в усі часи жителі багатонаціонального регіону докладали зусиль, щоб зберегти та зміцнити єдність країни, мир і злагоду в суспільстві.

Автономна Республіка Крим нині — це потужний народногосподарський комплекс, гідний партнер міжрегіонального співробітництва, всеукраїнська здравниця, один з лідерів науково-освітньої думки, скарбниця національно-культурних, мистецьких здобутків, що є запорукою стабільної життєдіяльності жителів неповторного краю.

Велику любов до рідної землі, бажання віддавати частину своєї душі заради її процвітання зберегли сучасні жителі півострова. Завдяки цьому кардинальні перетворення, які по-різному відобразилися в суспільному житті, не завадили вам зберегти неоціненні здобутки і забезпечити їх примноження.

Тож бажаю поважній громаді подальшого процвітання, державної мудрості і здорового глузду, міцного здоров’я, щастя, миру і злагоди, плідної праці, спрямованої на розбудову заможної, демократичної, незалежної України.

Голова Верховної Ради України Арсеній ЯЦЕНЮК.

Брюссель та Київ погодили остаточні умови вступу до СОТ

На зустрічі у Лондоні комісар ЄС з питань торгівлі Пітер Мендельсон і віце-прем’єр-міністр України Григорій Немиря досягли згоди щодо остаточних умов вступу України до цієї організації. Тепер шлях до затвердження членами СОТ умов вступу України до світового торговельного клубу відкрито. Після ратифікації угод про вступ Київ може стати 152-м членом СОТ.

«ЄС завжди твердо підтримував Україну в її прагненні стати членом СОТ, — відзначив комісар ЄС з питань торгівлі Пітер Мендельсон. — Сьогоднішня згода відкриває Україні шлях до повного приєднання до світової торгівельної системи. Це — перший крок до більшої інтеграції України до світової та європейської економіки».

ЄС завершив двосторонні переговори з Україною в рамках СОТ 2003 року, але продовжив працювати з кількох питань у рамках багатосторонньої робочої групи. Зокрема, стосовно зниження Києвом ставок вивізного мита на деякі види сировини. Тепер ЄС розпочне з Україною перемовини щодо комплексної угоди про створення зони вільної торгівлі. Як відзначають у представництві Єврокомісії в Україні, членство у Світовій організації торгівлі є обов’язковою умовою для початку таких переговорів.

ЄС є найбільшим торговим партнером України і найбільшим ринком збуту її продукції. 2006 року чверть українського експорту на суму 8,7 млрд. євро було реалізовано в ЄС, звідти ж надійшло 42 відсотки імпорту. В 2006 році Європейська комісія запропонувала Україні укласти нову розширену угоду, яка включатиме проведення переговорів стосовно створення зони вільної торгівлі для посилення інтеграції двох економік.