Обласний бюджет Вінниччини на поточний рік, прийнятий депутатами облради, є одним із кращих за весь період незалежності держави. Так головний фінансовий документ регіону охарактеризував голова облради Григорій Заболотний.

Ідеться не лише про істотне збільшення прибуткової частини — на 23,7 відсотка порівняно з минулим роком (приблизно 300 млн. гривень). Видатки на соціальну сферу зростуть у півтора разу, а на розвиток культури ще більше — в 1,6 разу. «Таких великих коштів на соціальну сферу ми ще не витрачали жодного року», — зауважив голова. Фінансову підтримку буде спрямовано й на утримання двох соціальних будинків. В одному з них знайдуть притулок сироти, які закінчують школи-інтернати, а далі не знають, де шукати місце проживання; в другому — матері з малими дітьми (від народження і до півтора року), в яких немає даху над головою або які потрапили у складну життєву ситуацію.

Усі фінансові витрати з обласного «гаманця» відтепер проходитимуть через бюджетну комісію облради. «Такий підхід до справи сприятиме посиленню контролю за бюджетними грішми, а також дасть можливість спрямовувати їх туди, де вони найбільше потрібні», — вважає голова постійної комісії з питань бюджету облради, депутат Леонід Козодой. Нинішнього року Вінниччина максимально наблизиться до межі бездотаційності, навіть попри жорстку централізацію проходження бюджетних коштів. Голова постійної комісії з питань бюджету висловив переконання, що прийнятий бюджет є реальним і буде виконаний у повному обсязі, передає наш власкор у Вінницькій області Віктор СКРИПНИК.

***

«Кошторис розвитку» — так депутати Черкаської обласної ради назвали бюджет області на 2008 рік, ухвалений 63 голосами із 64 присутніх. Згідно з його статтями, обсяг місцевих бюджетів області цьогоріч становитиме майже 3,1 млрд. гривень, що на 700 млн. більше, ніж торік. На 23 відсотки зросте також і обсяг дотацій із держбюджету. Видатки обласного бюджету загальною сумою 1,2 млрд. гривень cпрямовуватимуться на утримання бюджетних установ та закладів обласного підпорядкування, а також на фінансування обласних програм і заходів. Майже 46 відсотків кошторису отримає охорона здоров’я, 31 — освіта, 12 — соціальний захист і 5 відсотків — культура та мистецтво. Приріст видатків на ці галузі становить від 9 до 27 відсотків. Крім того, збільшиться витрачання коштів на дитячі санаторні заклади та оздоровлення школярів, на придбання медикаментів та продуктів харчування.

Водночас депутати вирішили продовжити практику підтримки за рахунок регіонального бюджету двох обласних газет «Черкаський край» та «Нова доба», де облрада та облдержадміністрація виступають співзасновниками, повідомляє наш собкор у Черкаській області Лідія ТИТАРЕНКО.

***

На 21-й сесії Миколаївської міської ради депутати більшістю голосів затвердили міський бюджет на 2008 рік. Загальний обсяг доходів бюджету Миколаєва становитиме 794 млн. 901 тис. 924 гривні, у тому числі обсяг доходів загального фонду міського бюджету — понад 760 млн. гривень, спеціального фонду —

34 млн. Порівняно з минулим роком міська скарбниця збільшилася майже на 140 млн. У зв’язку з цим з’явилася додаткова можливість поліпшити фінансування галузей освіти, охорони здоров’я, спорту, культури та соцзахисту. Єдина сфера, якій «не пощастило», — житлово-комунальне господарство. Його профінансували на рівні минулого року (трохи більш як 23 млн. гривень), каже заступник міського голови Валентина Бондаренко.

Водночас депутати обласної ради на позачерговій сесії затвердили фінансовий документ області «вартістю» 1 млрд. 181 млн. гривень. Начальник головного фінансового управління Ольга Сидень охарактеризувала бюджет як соціально спрямований у зв’язку зі значним збільшенням фінансування соціально значущих галузей, повідомляє наш собкор у Миколаївській області Олена ІВАШКО.

***

Для прийняття бюджету Кіровоградської області депутатам обласної ради вистачило лише декілька хвилин. Так сталося тому, що до підготовки документа долучилися не лише депутати і спеціалісти профільних управлінь обласної державної адміністрації, а й багатьох інших установ та організацій, повідомляє наш собкор у Кіровоградській області Петро МЕЛЬНИК.