Івано-ФранкІвськ

Народний депутат України Роман Ткач пропонує під час розподілу коштів спеціального фонду державного бюджету враховувати особливу потребу гірських регіонів Прикарпаття. Зокрема, на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування державного (місцевого) значення. З відповідним зверненням парламентарій звернувся до уряду країни.

Вирішення цього питання, вважає народний обранець, актуальне ще й з огляду на те, що розвиток Івано-Франківщини пов’язаний із процвітанням туристичної індустрії. А Закон «Про статус гірських населених пунктів в Україні», що міг би якоюсь мірою розв’язати дорожню проблему, виконується далеко не в повному обсязі.

Водночас ситуація з дорогами в гірських районах Прикарпаття дуже складна. Їх протяжність становить 1249 км (з них 264 км — державного та 985 км — місцевого значення). Це загалом становить 30% від всієї кількості доріг загального користування в області. На цих шляхах 523 мости, що постійно потерпають від повеней, а також багато аварійно-небезпечних ділянок, на ліквідацію яких потрібні значні кошти. Зокрема, з 1998 по 2006 роки повені завдали дорожньому господарству регіону збитків на суму понад 110 млн. грн, а на їх відшкодування з державного бюджету було виділено лише 24,1 млн. грн. За попередніми підрахунками, для будівництва, реконструкції та капітального ремонту 350 мостів необхідно близько 500 млн. грн.