Вечірнє засідання 15 січня

Верховна Рада ухвалила у першому читанні внесений Президентом проект змін до Закону «Про державні нагороди України» щодо заснування ордена Свободи та медалі «За врятоване життя». За словами доповідача, заступника глави секретаріату Президента Марини Ставнійчук, орденом Свободи пропонується нагороджувати громадян за особливі заслуги в утвердженні суверенітету та незалежності України, консолідації українського суспільства, розвитку демократії, соціально-економічних і політичних реформ, відстоювання конституційних прав і свобод людини і громадянина. А медаль «За врятоване життя» — не лише за врятування життя людини, а й за активну благодійну та гуманістичну діяльність.

Депутати з фракцій коаліції беззастережно підтримували президентський законопроект. Проте деякі народні обранці під час обговорення застерігали від того, щоб новий орден не перетворився на політичний інструмент — мовляв, ним будуть нагороджувати за політичною ознакою за «відданість». На це глава парламенту Арсеній Яценюк заперечив, що йдеться не про нагородження політиків, а всіх українських громадян, і запропонував ухвалити законопроект у першому читанні, щоб у процесі доопрацювання всі бажаючі депутати змогли внести до нього свої пропозиції.

Далі парламентарії розглянули два законопроекти на земельну тему — у авторстві комуністів Петра Симоненка, Валентина Матвеєва, Олександра Ткаченка та представниці Блоку Литвина Катерини Ващук. Перший документ передбачає внести зміни до «Перехідних положень» Земельного кодексу України — продовжити термін заборони внесення права на земельну частку (пай) до статутних фондів господарських товариств до 1 січня 2011 року, мораторій на купівлю-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення продовжити до 1 січня 2011 року за умови набрання чинності законів про державний земельний кадастр та про ринок земель. За словами доповідача О. Ткаченка, прийняття цього законопроекту дасть змогу розробити дієвий механізм продажу та контролю над продажем земельних ділянок та попередити можливі зловживання. У законопроекті К. Ващук пропонувалося продовжити мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення до 1 січня 2010 року.

Проте жоден із цих законопроектів не було прийнято, оскільки після прийняття закону про держбюджет-2008, за словами Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка, вони втратили актуальність: згідно з чинним законодавством мораторій на продаж землі продовжено до прийняття законів про ринок землі та земельний кадастр.

Не знайшов підтримки сесійної зали і проект змін до Закону «Про вибори народних депутатів України» щодо порядку прийняття рішення про реєстрацію обраного народного депутата, яким передбачається скоротити терміни, відведені ЦВК для розгляду питання про заміщення народного депутата у разі дострокового припинення повноважень обраного депутата. Не набрав необхідної кількості голосів і проект парламентської постанови про внесення змін до Регламенту Верховної Ради щодо проведення замість Дня уряду години запитань до уряду. Проект постанови підтримали 175 народних депутатів, і його було відхилено.