Прогноз погоди на 2008 рік, складений синоптиком-аматором з Луцька Володимиром Лисом на основі спостережень за погодою 26 грудня—6 січня. Цього разу автор проілюстрував свої передбачення чудовими поетичними рядками відомих японських поетів Мацуо Басьо, Такахама Кьосі, Танада Сантока, Бокусай, Рьота.

Січень

За невеличким послабленням після новорічних свят морозна погода повинна відновитися, навіть поміцнішати, з’явиться сніг. Нове послаблення (можливо, до відлиги) у другій половині першої декади має змінитися снігом і навіть завірюхою. Триватиме доволі прохолодна погода, в деякі дні з різким вітром, а в інші — з похмурим напівморозом—напіввідлигою, і в другій декаді. Послаблення морозу (хоча протягом місяця він обіцяє бути не дуже дошкульним) варто чекати наприкінці другої — на початку третьої декади. Тоді вже може прийти більш явна відлига. А ось кінцівка січня буде знову холодною.

Квітами дивними

Вікна розквітли.

Подихом теплим

Краси не згуби.

Лютий

Прохолодний початок останнього зимового місяця мовби перейме естафету від січня. Опади, з якими він прийде, можна буде назвати мокрими. Потім має настати нове похолодання. Така відчутна зимова погода триватиме майже до кінця другої лютневої декади. У ці дні дедалі частіше виглядатиме сонце і, можливо, до Стрітення півень нап’ється води. Після цього слід чекати менш морозної, до відлиги і плюсової температури, але похмурішої погоди, яка й завершить зиму, і потепління просигналізує про наближення зеленокосої красуні.

Радісно дивитися:

Вночі снігом стане

Цей зимовий дощ.

Березень

Потепління, яке має початися ще наприкінці лютого, поступово наростатиме, салютуючи сонечком і дедалі яскравішими весняними ознаками. У другій декаді пройдуть дощі, але тепло після них триватиме. Похолодання настане десь на початку третьої декади і триватиме фактично до кінця місяця, а числа 27-го, можливо, і посилиться — аж до мокрого снігу.

Геть змарнілий кіт

Лиш ячмінну кашу їсть...

А ще ж і любов!

Квітень

Кілька прохолодних днів на початку квітня мають змінитися теплом. Світитиме сонце і здаватиметься, що ця погода вже остаточно весняна. Та весна, як відомо, пані хоч вродлива, але доволі примхлива. У другій декаді, ближче до середини місяця, настане знову прохолодна, далі холодна погода, дощі, вітри, потім погода сира. Потепління має прийти на Пасху (27 квітня) або після Пасхи. Саме в попередній період можливе і зниження температури майже до нульових значень. Хоча весну не спинити, і це має означити кінцівка місяця.

Ось і світанок.

Вікно відчинив — а навстріч

Листя зелене...

Травень

Теплий початок місяця повинен мати доволі тривале продовження. Після кількох порцій теплих дощів — у першій декаді і в середині місяця — знову тепла погода. А ось у третій декаді і фактично до кінця місяця мають бути дощі з доволі відчутним похолоданням. Така не вельми сприятлива погода, напевне, і завершить цьогорічну весну. Хоча три травневих тижні з чотирьох повинні бути дуже і дуже сприятливими.

Все як цвіте —

І вмерти неможливо

Такої пори!

Червень

Прохолодна кінцівка травня ще, можливо, зачепить і початок літа, поступово змінюючись теплішою, по-справжньому літньою погодою. Теплою, близькою за температурними показниками швидше до липня має бути друга декада і значна частина третьої. А ось теплінь завершальної червневої декади перерве дощ із тимчасовим похолоданням, який принесе, все ж таки, швидше схвальне до себе ставлення. І завершення місяця повинно бути знову теплішим.

У чашечці квітки

Дрімає джміль.

Не чіпай його,

Горобчику-друже!

Липень

Несприятливою має бути погода хіба що одного-двох днів на початку цьогорічної «маківки літа». За ними утвердження привітного, а потім спекотного сонця. Після дощової репетиції десь так у другій половині першої липневої декади і нових сонячних днів має прийти дощова середина місяця. Доволі теплою, а швидше спекотною, обіцяє бути майже вся друга половина найтеплішого і за календарем місяця. Перерветься ця спекотна смуга хіба що в найостанніші дні.

О духмяна ніч!

Хто зупиниться, щоб вдвох

Милуватись нам?

Серпень

Початок останнього літнього місяця, швидше за все, прийде також з дощем. Після перерви дощ, напевне, нагадає про себе знову. А приблизно з кінця першої чи межі першої і другої серпневих декад і до кінця місяця і всього літа — дуже тепла, просто липнева погода. Для відпочинку сприятливими мають бути і Спас, і День незалежності. І все-таки серпень — останній місяць літа...

Тільки дві пелюстки

Опали, а як же змінилася

Форма піона!..

Вересень

Можливо, тепла кінцівка серпня захопить і початок осені. Але далі настання доволі негожого і прохолодного відрізку першого осіннього місяця. Потепління на початку другої декади має знову змінитися погодою дощовою. Зіпсується вона майже до кінця другої вересневої декади. Але після того погода наче схаменеться, що ще ж тільки початок осені, і подарує теплу кінцівку місяця, а можливо, і цілий тиждень щедрого бабиного літа.

Великий клен

Листя тихенько фарбує,

Готовий ось-ось спалахнути.

Жовтень

Цьогорічний жовтень має бути майже весь теплим, лагідним. Дощі, трохи затяжні і дошкульні, швидше за все, опанують середину місяця. Вони не захочуть відпускати зі своїх холодних обіймів зрілу красуню-осінь, можливо, навіть до тижня. Але потім завітає ще одна порція отого особливого очікуваного восени бабиного літа. А ось закінчення місяця знов обіцяє бути холодним, і ця прохолода зачепить також початок листопада.

Сонце заходить,

І павутинки також

В сутінках тануть...

Листопад

Після холодного початку (один—два дні) розгодиниться — до 7—8 листопада. А далі кілька днів доволі відчутної холоднечі, яка прийде або на Дмитра, або трохи пізніше. У цей період має випасти і перший сніг. Пауза після нього буде недовгою, і незабаром холод нагадає про себе ще відчутніше. Можливо, з’являться і перші кучугури. Так триватиме, швидше за все, до кінця календарної осені.

Листя ж на землі!

Чи воно і справді все

На гілках було?

Грудень

Зимовим, з усіма необхідними атрибутами, має бути початок останнього місяця високосного року і першого календарно-зимового. Потім послаблення холоднечі, але сніжно і вітряно. Та десь із середини місяця зима почне відступати, поволі здаючи позиції, і ближче до Нового року погода нагадуватиме швидше осіннюю. Хоча й не виключено повернення зими в найостанніші дні року старого.

Пам’ятаєш, як милувалися ми

Першим снігом?

Ох, та ж і в цьому році

Він, напевне, випаде знову.

Луцьк.