Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді зняти з розгляду Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів», ухвалений парламентом 29 травня 2007 року. Такого висновку комітет дійшов після розгляду пропозицій Президента до законодавчого акта.

У пропозиціях зауважується, що згідно з пунктом 22 частини першої статті 92 Конституції України діяння, які є, зокрема, адміністративними правопорушеннями, та відповідальність за них визначаються виключно законами. Між тим цей закон не врегульовує порядок подання нормативно-правових актів на реєстрацію та їх опублікування. Відсутнє в ньому й законодавче визначення поняття «нормативно-правовий акт», чіткий перелік ознак, за якими акт підлягає реєстрації та які відрізняють його від актів, що не підлягають реєстрації. Глава держави вбачає, що питання адміністративної відповідальності за порушення законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів має бути врегульовано комплексно за наявності відповідних норм закону щодо державної реєстрації нормативно-правових актів, їх опублікування.

***

Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендує парламенту врахувати пропозиції Президента до Закону «Про внесення змін до Закону України «Про виноград та виноградне вино».

Глава держави пропонує уточнити визначення термінів у вітчизняному виноградарстві та виноробстві, конкретизувати низку важливих положень. Крім того, він заперечує проти позицій, за якими зі сфери регулювання цього закону вилучаються такі алкогольні напої виноградного походження, як вермут і бренді, а також положення, за яким забороняється вживати у загальній та власній назвах алкогольних напоїв слова «Коньяк» та «Шампанське», якщо такі напої не відповідають вимогам, установленим названим законом для термінів «Коньяк України» або «Шампанське України». На думку Президента, вилучення із закону статті «Алкогольні напої виноградного походження» призведе до неврегульованості відповідних питань та створення умов для появи на ринку країни фальсифікованих алкогольних напоїв.

***

Комітет з питань податкової та митної політики рекомендує парламенту прийняти у другому читанні зміни до Закону «Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України».

За словами голови комітету Сергія Терьохіна, цей законопроект вдосконалює механізм визначення бази оподаткування товарів, які надходять у міжнародних поштових відправленнях. Зокрема, у проекті зазначається, що «Товари, які безпосередньо ввозяться (пересилаються) громадянами в супроводжуваному (несупроводжуваному) багажі або пересилаються в міжнародних поштових відправленнях, які надходять в Україну в одній депеші від одного відправника на адресу одного одержувача (незалежно від кількості відправлень), сумарна митна вартість яких, заявлена громадянином або визначена митним органом шляхом складення митної вартості усіх товарів, не перевищує 1000 євро та/або загальна вага яких не перевищує 100 кг, підлягають обов’язковому письмовому декларуванню у порядку, передбаченому для громадян. А також оподатковуються ввізним митом за ставкою в розмірі 20 відсотків митної вартості, податком на додану вартість та в установлених законодавством випадках акцизним та іншими зборами».