Учора Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк зустрівся з міністром закордонних справ Республіки Фінляндія Ілкка Канерві (на знімку).

Під час зустрічі сторони обговорили роль і місце опозиції у демократичних країнах. Голова Верховної Ради наголосив, що Україні потрібні «сильна опозиція і сильний уряд». У цьому контексті він висловився за необхідність визначити статус опозиції на законодавчому рівні. Опозиція, за словами глави парламенту, то дуже важлива сила, і вона має бути впливовою, опікуючись разом із урядом проблемами розвитку країни.

У свою чергу Ілкка Канерві високо оцінив кроки України на шляху демократичних перетворень, зокрема, перебіг останньої виборчої кампанії. За його словами, українська демократія є «однією з видатних» на теренах колишнього СРСР.

Водночас сторони обговорили широке коло питань міжнародної політики, зокрема щодо спостережних місій ОБСЄ, багатосторонньої співпраці, у тому числі у рамках міжнародних організацій. Голова Верховної Ради зазначив, що Україна відкрита до конструктивного і прозорого діалогу на міжнародному рівні з будь-яких питань. Обговорювалася також і проблема «заморожених конфліктів» — Косово, Придністров’я тощо. Щодо врегулювання придністровського конфлікту, то, на переконання А. Яценюка, формат, запропонований Президентом України Віктором Ющенком, є оптимальним, і варто відновити діалог з урахуванням позицій усіх сторін. Упевнений глава парламенту й у необхідності зміцнення дружніх партнерських відносин з Російською Федерацією.

Крім того, під час зустрічі обговорювався парламентський аспект двосторонньої співпраці. Зокрема, було наголошено на необхідності створення групи міжпарламентських зв’язків з Республікою Фінляндія в українському парламенті.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.