На найближчому засіданні Венеціанська комісія може розглянути рішення стосовно змін до Конституції України. Про це на вчорашній прес-конференції заявили співдоповідачки Комітету ПАРЄ з питань дотримання обов`язків та зобов’язань державами—членами Ради Європи Ренате Вольвенд та Ханне Северинсен.

Х. Северинсен висловила надію на те, що проект внесення змін до Конституції буде узгоджено між усіма партіями, і його розгляд у Конституційному Суді не буде заполітизовано. Зміни до Основного Закону, відзначили Северинсен і Вольвенд, повинні мати конструктивний характер та чітко визначати повноваження органів влади й регулювати систему противаг.

Співдоповідачки помітили багато позитивних зрушень в Україні. Зокрема, ПАРЄ, за їхніми словами, задоволена формуванням Кабінету Міністрів, у тому числі й опозиційного. Отже, є великі можливості для співробітництва між коаліцією й опозицією. Х. Северинсен позитивно оцінила і безконфліктну передачу влади в нашій країні після дострокових парламентських виборів.

Щоправда, ПАРЄ має зауваження до імперативного мандата, який не відповідає європейським стандартам. Крім того, за їхніми словами, в Україні й досі немає єдиного реєстру виборців. А виборчу систему, зазначили співдоповідачки моніторингового комітету ПАРЄ, треба реформувати так, щоб виборці могли значно впливати на кандидатів у народні депутати. Актуальною для України залишається і боротьба з корупцією.

Х. Северинсен не виключила зняття моніторингу з нашої країни у жовтні 2008-го або в січні 2009 року. Однак, за її словами, все залежатиме від того, наскільки швидко парламент ухвалить необхідні закони для виконання зобов’язань, узятих Україною перед Радою Європи.

* * *

Головою постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській Асамблеї Ради Європи обрано народного депутата від Партії регіонів Івана Попеску. Про це повідомила прес-служба фракції ПР.

«Ми гідно відстоюватимемо на європейському рівні інтереси всієї України, а не тільки Партії регіонів», — зазначив народний депутат.