Учора Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк зустрівся зі співдоповідачками Комітету ПАРЄ з питань дотримання обов’язків та зобов’язань державами-членами Ради Європи Ренате Вольвенд та Ханне Северинсен.

На початку зустрічі Арсеній Яценюк високо оцінив рівень співпраці України з Радою Європи та її Парламентською асамблеєю. «В Україні відбувається неймовірний прогрес демократичних перетворень у відповідності до високих стандартів Ради Європи», — заявив він.

За словами Арсенія Яценюка, підтвердженням цього стали позачергові вибори до Верховної Ради і, зокрема, наразі встановлені «державні конструктивні стосунки» між інститутом Президента України, урядом та парламентом.

Водночас Голова Верховної Ради наголосив на необхідності продовжити реформування правоохоронної сфери, зокрема, судової та прокурорської систем, відповідно до демократичних стандартів.

Під час зустрічі сторони, серед іншого, обговорили питання стосовно конституційної реформи в Україні. Арсеній Яценюк висловив переконання у конструктивній співпраці всіх гілок влади у її впровадженні. До того ж Голова Верховної Ради повідомив, що для опрацювання відповідних пропозицій указом Президента створено Національну конституційну раду. Водночас Арсеній Яценюк наголосив, що внесення змін до Основного Закону є «складним процесом» і довгостроковою перспективою для України.

У свою чергу, Х. Северинсен зазначила, що нині моніторинг з боку ПАРЄ «полягає у законодавчих ініціативах, і тепер йдеться про оптимістичні прогнози».

Також було обговорено питання про реформування виборчого законодавства в Україні. Зокрема, А. Яценюк наголосив, що серед пріоритетів Верховної Ради — внесення змін до законодавства про вибори, спрямованих на забезпечення максимальної прозорості виборчого процесу на всіх етапах. На думку Голови Верховної Ради, цьому може сприяти запровадження відкритих списків кандидатів у народні депутати.

Під час зустрічі сторони також торкнулися питання виконання в Україні рішень Європейського суду з прав людини. Голова Верховної Ради підкреслив, що питання ратифікації інструментів Ради Європи посідає «ключову позицію у парламенті».

Прес-служба Верховної Ради України.