Нинішня виборча система потребує змін

Голова Народної партії, лідер парламентської фракції Володимир Литвин зустрівся зі співдоповідачами Моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи Ханне Северинсен та Ренате Вольвенд. Під час зустрічі обговорювалися, зокрема, ситуація, що склалася в Україні після виборів народних депутатів, розбудова парламентської демократії, конституційна реформа, дотримання прав людини тощо.

Володимир Литвин повідомив, що очолювана ним політична сила має намір делегувати до конституційної ради, створення якої ініціює Президент, трьох представників — Михайла Сироту, Сергія Гриневецького та самого Володимира Литвина. Інакше «за нас будуть реалізовувати підходи, які ми, можливо, не поділяємо», пояснив він.

Змін, на переконання лідера парламентської фракції, потребує і нинішня виборча система, яка не дає можливості ввійти в політичне життя новій генерації. Старі політики (не за віком, а за досвідом), на його думку, чіпляються за існуючу виборчу систему, щоб залишитися у владі.

— Повинні прийти нові люди, які не на словах, а на практиці знають, що таке ринок, що таке демократія, — зазначив він.

Вл. інф.

Пропозиції до складу Національної конституційної ради

Комітет Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин запропонував Президенту України Віктору Ющенку включити до складу Національної конституційної ради голову комітету Ігоря Шарова. «Досвід останніх років засвідчує необхідність підготовки концепції системного оновлення конституційного регулювання суспільних відносин у державі», — так прокоментував І. Шаров пропозицію комітету. У листі парламентського комітету на ім’я глави держави наголошується, що проект нової редакції Конституції має закріпити євроінтеграційні наміри України, вдосконалити систему прав громадян та визначити повноваження Верховної Ради, Президента та Кабінету Міністрів. У листі на ім’я Президента члени комітету також наголошують на потребі вдосконалення розділу 2 Основного Закону «Права, свободи та обов’язки людини і громадянина».

Сільську медицину 150 мільйонів гривень не врятують

Народний депутат України Микола Томенко разом із головою Сумської обласної ради В’ячеславом Шапошніком взяли участь у відкритті сільської лікарні в селі Олешня Охтирського та шкільного спортзалу в селі Пожня Великописарівського районів, а також передали Грунській сільській і Чупахівській селищній радам два автомобілі швидкої допомоги. Про це «Голосові України» повідомила прес-служба парламентарія.

«Сфера охорони здоров’я у сільській місцевості, на жаль, залишається поза увагою влади. І такі добрі винятки, як на Сумщині, стали можливими завдяки спільним проектам, які здійснюють місцева влада, Український фонд соціальних інвестицій та небайдужі до цього люди», — зазначив Микола Томенко. До речі, у державному бюджеті на 2008 рік на сільську медицину (оснащення амбулаторій та фельдшерсько-акушерських пунктів, придбання автомобілів швидкої медичної допомоги) виділено, як і торік, лише 150 мільйонів гривень. Тому, на переконання М. Томенка, під час прийняття змін до держбюджету на поточний рік (що передбачається зробити до 31 березня) треба ініціювати істотне збільшення фінансування для відбудови та належного забезпечення медичним обладнанням фельдшерсько-акушерських пунктів у сільській місцевості.

На думку народного депутата, більшою проблемою в цій сфері є хибна стратегія фінансування медицини: зазвичай на місцевому рівні фінансуються наддорогі проекти, які після того, як будуть збудовані на державні кошти, переходять на платну основу послуг, які для багатьох місцевих жителів стають недоступними.