Шановний Вікторе Андрійовичу!

Шановна Юліє Володимирівно!

Шановний Олеже Вікторовичу!

З метою диверсифікації джерел постачання нафти в Україну й забезпечення безперебійного режиму роботи НПК «Галичина» (м. Дрогобич, Львівська область) та ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття» (м. Надвірна, Івано-Франківська область) просимо прийняти рішення про «аверсний» режим функціонування нафтопроводу Одеса—Броди за маршрутом Одеса—Броди.

На нашу адресу надійшли комерційні пропозиції про поставку з метою подальшої переробки легкої каспійської нафти загальним об’ємом на менш ніж 5 млн. т на рік. Наші підприємства мають технічні можливості її прийому та переробки.

Просимо рекомендувати ВАТ «Укртранснафта» укласти відповідні контракти щодо наповнення нафтопроводу Одеса—Броди каспійською нафтою загальним об’ємом не менш ніж 5 млн. т на рік та її транспортування в напрямі Одеса—Броди для подальшої переробки на наших підприємствах. У контрактах, зокрема, передбачити безумовну оплату послуг на користь ВАТ «Укртранснафта» за принципом «качай, не качай — плати».

Економічні переваги прийняття зазначеного рішення очевидні. По-перше, це дасть змогу забезпечити безперебійну роботу двох західноукраїнських НПЗ на період їх докорінної реконструкції та модернізації з метою збільшення глибини переробки нафти та впуску нафтопродуктів європейського рівня. Слід зазначити, що перший етап реконструкції планується завершити до кінця 2011 року. За останні 2 роки в реалізацію цієї програми нашими підприємствами загалом уже вкладено понад 345 млн. грн.

По-друге, дуже важливо здійснювати таку реконструкцію, не зупиняючи виробництво задля збереження робочих місць та кадрового потенціалу НПЗ, а також соціальної стабільності в регіоні. Слід зазначити, що на наших підприємствах загалом працює понад три тисячі працівників, які отримують стабільну заробітну плату.

По-третє, внаслідок забезпечення безперебійної роботи заводів надходження податків та зборів до державного та місцевих бюджетів істотно зростуть. Також буде забезпечено необхідною кількістю нафтопродуктів економіку України в період весняно-польових робіт, збережено конкурентне середовище на ціновому регіональному ринку нафтопродуктів.

Прийняття цього рішення також відповідатиме вимогам рішення Ради національної безпеки і оборони України від 9 грудня 2005 року «Про стан енергетичної безпеки України та основні засади державної політики у сфері її забезпечення», введеного в дію указом Президента України від 27 грудня 2005 року № 1868/2005, про забезпечення європейського напряму використання нафтопроводу.

Переконані, що нова демократична українська влада прийме рішення, яке сприятиме реальному захисту інтересів громадян України, вітчизняних підприємств та енергетичній безпеці держави.

З повагою,голова правління НПК «Галичина»Олександр ЛАЗОРКО;

голова правління ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття»Олександр ШИЛЯЄВ.