Прощавай, стадіоне?

Це місце дивом залишилося незайманим — у центрі Києва, неподалік Будинку офіцерів. За парканом —перевантажена вулиця Грушевського, а тут — тиша і спокій. Це — стадіон «Арсенал» і залишки парку: ранковий пробіг мешканців сусідніх будинків, на бігових доріжках учителі фізвиховання приймають заліки у школярів, а на підтоптаному газоні тренуються дитячі футбольні команди...

Стадіон міг би стати осередком здорового способу життя, ідеальним резервним газоном для тренувань під час Євро-2012. Деінде міська влада керувалася б саме такими міркуваннями. Але не київська.

Стадіон «Арсенал» приречений: спочатку прийшли геодезисти, потім на воротах з’явився лист про рішення сесії Київради щодо відведення цієї землі якійсь компанії, а недавно ЗМІ надрукували фото макета житлово-торгово-офісного центру, який має постати на місці стадіону. Тож невдовзі заревуть бульдозери...

«Зелені» вимагають надати Трухановому острову статус ландшафтного парку

Так Партія зелених відреагувала на намір Київської міськдержадміністрації побудувати на території Труханового острова Міжнародний молодіжний центр. Його плановано здати в експлуатацію 2010 року в рамках підготовки до чемпіонату Європи з футболу, що відбудеться в 2012-му. Хоча фахівці стверджують: будь-яке будівництво тут неприпустиме, бо може нашкодити екологічному стану всього міста.

А от головні київські чиновники запевняють: під час розробки плану будівництва основний наголос буде зроблено на збереження природи. І пояснюють, як: передбачено використання тимчасових модульних будинків без фундаментів і зі збереженням зеленого покриву ґрунту. Обіцяють створити на Трухановому острові навіть міні-заповідник і заборонити в’їзд приватного автотранспорту.

Що за сверблячка така будівельна напала на наших міських начальників саме на цьому місці, куди кранам і важкій техніці взагалі сунутися не варто? Незважаючи на протести і «зелених», і громадських організацій, і всіх киян...

«Чому на Подолі житла я не маю?»

По київських міських УКВ-радіостанціях безупинно «крутять» рекламу нерухомості в комплексі «Покровский Посадъ», що на вулиці Глибочицькій в одному з найдавніших районів столиці: «Дивлюсь я на стелю, та й думку гадаю: чому ж на Подолі житла я не маю?».

Більшість з нас справді можуть про це тільки гадати, адже вартість однієї квартири в такому будинку може сягати до 7 млн. дол. Але кажуть, що в першому висотному будинку, який почали зводити в цьому комплексі, уже розкупили майже всі квартири. А деякі наші співгромадяни придбали їх там одразу по дві. Загалом таких будинків у 34-поверховому комплексі — найвищому в Києві, буде вісім.