Ранкове засідання 15 січня

Пленарне засідання розпочалося з колядок та щедрівок у виконанні хору апарату Верховної Ради, якому виповнюється п’ять років.

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк поінформував депутатів, що на розгляді парламенту нині перебуває 631 законопроект, з якого 438 уже зареєстровано в комітетах. За його словами, кількість законодавчих ініціатив зростає неймовірними темпами, і комітети перевантажені. Але це дуже добре, наголосив А. Яценюк, бо законотворчість — це основна робота парламенту.

Голова Верховної Ради запропонував головам парламентських комітетів та депутатських фракцій, щоб кожного пленарного тижня в розкладі засідань було кілька «тематичних» днів, присвячених розгляду проектів законів з певної тематики.

За словами глави парламенту, наразі найбільше законопроектів подано в економічній сфері, а найбільше навантаження лягає на Комітет з питань економічної політики — тут уже зареєстровано 50 законопроектів. Велика кількість проектів законів також перебуває на розгляді в комітетах з питань аграрної політики, державного будівництва та місцевого самоврядування, законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, соціальної політики та праці. У свою чергу, Президент України вніс на розгляд Верховної Ради як невідкладні 17 законопроектів. Водночас, зауважив А. Яценюк, 12 законодавчих ініціатив народних депутатів повернуто Головою Верховної Ради як неналежно оформлені.

Під час виступів від фракцій Іван Кириленко (БЮТ) наголосив, що головним політичним завданням нового року має стати відновлення довіри народу до влади і початок глибинних, революційних перетворень. За словами депутата, цьогоріч насамперед треба вдосконалити податкове, бюджетне, митне та аграрне законодавство. Сергій Гриневецький (Блок Литвина) нагадав, що мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення за чинними законами діятиме лише до 31 грудня 2008 року. Однак фракція Блоку Литвина наполягає на продовженні мораторію. В’ячеслав Кириленко (НУ—НС) висловив задоволення тим, що в законі про держбюджет—2008 реалізовано соціальні ініціативи Президента про зростання пенсій і ліквідацію зрівнялівки. Однак, оскільки цей закон приймали дуже швидкими темпами, фракція НУ—НС зараз готує пропозиції змін до закону про держбюджет, спрямовані на подальше зростання соціальних стандартів, розблокування економічної активності. Крім цього, депутати від фракції зареєстрували законопроект про скасування пільг народних депутатів — зокрема, права на безкоштовне житло, проїзд, санаторії.

Олександр Єфремов (Партія регіонів) у виступі стверджував, що з обіцяного під час Помаранчевої революції майже нічого не виконано. Так само і Президент, за словами парламентарія, «всім і всіма керує, але ні за що не відповідає». А лідер фракції КПУ Петро Симоненко заявив, що в держбюджеті—2008 закладено «міну сповільненої дії», яка зруйнує економічний комплекс країни. За його словами, це — «бюджет проїдання», оскільки в ньому істотно зменшено фінансування розробок новітніх технологій, альтернативних видів палива, програм енергоспоживання.

374 голосами депутати затвердили зміни до календарного плану першої сесії Верховної Ради шостого скликання в січні, якими роботу першої сесії продовжено ще на тиждень. Згідно з постановою, 16—17 січня парламентарії працюватимуть у комітетах і фракціях, 18 січня відбудеться пленарне засідання, першу годину якого буде присвячено запитанням депутатів до уряду. За словами Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка, ця новація, запровадження «години запитань до уряду», є одним з яскравих проявів парламентаризму та контролю за виконавчою владою з боку законодавчої влади. Наступного тижня, 21—24 січня, народні депутати також працюватимуть у комітетах і фракціях, а в п’ятницю, 25 січня, після чергової «години запитань до уряду» та розгляду підготовлених комітетами законопроектів, відбудеться урочисте закриття першої сесії. Друга сесія парламенту шостого скликання, згідно з Конституцією, розпочнеться у перший вівторок лютого — 5 числа.

Верховна Рада також ухвалила постанови про проведення парламентських слухань на теми «Про хід виконання в Україні Європейської соціальної хартії (переглянутої)» та «Про стан дотримання конституційних гарантій трудових прав громадян», які готуватиме Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та праці, а також постанову про присудження щорічної премії Верховної Ради педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів за 2007 рік (буде присуджено 30 премій по 20 тисяч гривень кожна), а також постанову про призначення позачергових виборів окремих сільських та міських голів. А кадрові питання, зокрема про призначення головою СБУ Валентина Наливайченка, перенесено на п’ятницю 18 січня.

Верховна Рада ратифікувала дві угоди між Україною та Європейським співтовариством про реадмісію осіб та про спрощення оформлення віз. Угода про реадмісію визначає механізм приймання та передавання осіб, які нелегально перебувають на територіях держав, котрі ухвалили цю угоду. Зокрема, визначаються процедури безпечного та організованого повернення осіб, які порушили встановлений порядок в’їзду та перебування на території України та однієї з держав — членів Європейського союзу. А угода про спрощення оформлення віз (за неї проголосувало 413 депутатів) передбачає встановлення спрощеного та уніфікованого порядку оформлення багаторазових віз різним категоріям громадян України, зокрема журналістам, науковцям, студентам, членам офіційних делегацій, та зменшення візового збору.

Учора депутати вітали з днем народження свого колегу Едуарда Прутніка

Фото Олександра КЛИМЕНКА.