Олександр Ткаченко (КПУ):

— У Президента немає повноважень вносити такі пропозиції. Звісно, це порушення Конституції, але, враховуючи те, що Президент порушує її щоденно, не буде гріхом, якщо раз відступимо від конституційних положень. Фракція комуністів підтримала рішення про продовження сесії через те, що потрібно за цей час не тільки розмістити народних депутатів у комітетах, а й підготувати порядок роботи на наступну сесію. Бо те, що перейшло від попередньої каденції, ті законопроекти, не завжди збігається з тими завданнями, які ставили перед собою політичні сили, що прийшли до Верховної Ради. Тому й потрібно ще тиждень попрацювати в комітетах, підготувати законодавчі акти, сформувати порядок денний. Це виважене рішення.

Давид Жванія (НУ—НС):

— Немає ніякого популізму в рішенні парламенту про продовження сесії. Треба працювати. Нині ми задали такі хороші темп і ритм, з яким розпочали рік, і будь-яка зупинка може нашкодити. Депутати зарплату отримують, тож нехай працюють.

Валерій Камчатний (БЮТ):

— До парламенту внесено дуже багато законопроектів, і їх треба терміново опрацьовувати. Хто хотів, той відпочив на новорічні свята, і ще одного тижня відпочинку перед відкриттям другої сесії буде цілком достатньо. А цього і наступного тижня треба працювати в комітетах, щоб прискорити розгляд першочергових законопроектів. Це не лише моя особиста позиція, а й позиція усієї фракції БЮТ і Регламентного комітету. Сьогодні депутати отримали під час реєстрації — вперше на моїй пам’яті — законопроекти в поліетиленових пакетах вагою в декілька кілограмів. Тобто є що опрацьовувати, і не лише кількісно. Зокрема, сьогодні ми отримали проекти законів про Кабінет Міністрів, зняття депутатської недоторканності та з інших надзвичайно важливих питань.

Олександр Пеклушенко (Партія регіонів):

— У країні, в економіці, безумовно, накопичилося чимало питань, які треба вирішувати. Але це потрібно робити не кількістю продовжених днів і тижнів, а системою роботи. На жаль, між трьома інститутами влади — Президентом, парламентом і урядом — відсутня система роботи і консультацій. Можна і за три години вирішити всі питання, а можна і за три роки їх не вирішити. Все залежатиме від того, чого хочемо, — результату чи процесу. Ми дали згоду на продовження роботи сесії, але із сподіванням, що урядом і нинішньою більшістю підготовлено пакет законопроектів, які потрібні для економіки, підтримки соціальних стандартів, недопущення інфляції. Робота наступного тижня в комітетах дасть змогу дати відповідь, чи є такий пакет документів, чи це знову політиканство.

Сергій Гриневецький (Блок Литвина):

— У нас відбуваються дивні речі. Кажуть, що аморально дотримуватися конституційної відпустки, зате морально порушувати Конституцію під час прийняття бюджету. Йдеться не про проблему продовження сесії, а що ж розглядати? Хіба ті законопроекти, які сьогодні розглядаємо, впливають на ситуацію в економіці та суспільно-політичному житті? Треба відповідно до норм чинної Конституції, законів і Регламенту організувати роботу комітетів, щоб через них пройшли всі закони, в тому числі і визначені Президентом як першочергові — про Кабінет Міністрів, місцеві адміністрації, місцеве самоврядування, державні закупівлі та інші. Але відповідальний депутат і у відпустці працював би над законопроектами якісно. А зараз усе будуть пришвидчувати, щоб робити закони «під себе».

Записала Олександра КУЧЕРЯВА.