Рік землі, Рік Антарктиди, Рік вугілля, Рік усиновлення дітей, Рік здоров’я нації, Рік економічного поступу, Рік духовності — ці теми парламентський журнал «Віче» означив у святковому випуску часопису як головні на 2008-й.

«Процес видурювання землі такий досконалий, що з нього вже важко вибратися» — під таким заголовком видання публікує добірку проблемних матеріалів про те, як саме законодавці долатимуть несправедливість у земельному питанні, коли вже розглядатимуться законопроекти про Державний земельний кадастр та ринок землі.

З якими науковим та економічним доробками і проблемами Україна вступила у 2008 рік і чому саме він стане в червні визначальним для нашої країни, «Віче» детально знайомить своїх читачів, публікуючи нотатки учасника кількох антарктичних експедицій «Пінгвіни в... кулуарах».

«Спалювати нафту й газ — все одно, що палити асигнації, або Що ж таки робити з вугільною промисловістю?» — в матеріалі під такою назвою дає об’єктивну оцінку становища галузі та вказує на необхідні кроки для її порятунку й розвитку патріарх гірничої справи Герой України, доктор технічних наук, професор, академік Академії інженерних наук та Міжнародної академії безпеки життєдіяльності, директор державного підприємства «УкрНДІпроект» Микола Сургай. А ілюстрацією до вугільної теми є фоторепортаж «Віча» з шахти «Нововолинська десята», котру будують ось уже майже... два десятиліття. Видання публікує світлини фотокореспондентки Світлани Горобець, котра зробила їх у шахті на глибині 750 метрів.

«Про тих, кого знаходять у капусті» — цією публікацією «Віче» продовжує висвітлення гострої соціальної теми, як держава Україна стала міжнародним донором усиновлення дітей, хто на цьому заробляє і що відбувається з нашими маленькими громадянами, відірваними від рідної країни. Утім, на противагу темним барвам часопис розповідає і про те, як лікують маленьких українців — теж за межами Батьківщині, на Кубі, де віддані справі лікарі творять дива. Їхній досвід запозичують і в Євпаторії.

«Держава має прислухатися до голосу Церкви» — таке переконання на сторінках «Віча» висловлює єпископ Чернігівський і Ніжинський Амвросій і доводить у розмові з журналістом, що саме віра вивищує духовний стан людини й суспільства загалом. Як висока духовність впливає на розвиток, зокрема, Чернігова — такою є тема ще кількох публікацій журналу.

Економічний прогноз-2008 на сторінках «Віча» дають знані в Україні фахівці: доктор економічних наук, професор Віктор Базилевич, доктор економічних наук, професор Ігор Лютий, академік Академії економічних наук Олександр Коробенко.

Великий блок цікавих наукових досліджень з геополітики та права містить розділ журналу «Наукова бібліотека». Привертають увагу й публікації на історичну тематику.

А ще «вічани» дарують своїм читачам новорічну «родзинку» — стилізовану казку «Лускунчик». А щурячу тему продовжують репортаж з фабрики іграшок і... головлікар «Профілактичної дезінфекції», котрий повідав про повадки винуватця Року щура. Знаючи їх, здається, можна спрогнозувати, що піднесе нам грядущий рік і як убезпечитися від його ймовірних сюрпризів.

Читаймо «Віче»! Купуйте журнал на головпошті, передплачуйте.