Футбол. Як ми вже повідомляли, минулої п’ятниці на засіданні виконкому ФФУ Григорій Суркіс назвав прізвище нового тренера національної збірної України. Ним став Олексій Михайличенко (на знімку), котрий до цього очолював молодіжну збірну. Контракт підписано за схемою 2+2.

Олексій Михайличенко народився 30 березня 1963 року в Києві. Заслужений майстер спорту СРСР (1988). Заслужений тренер України (2003). Тренерська кар’єра. 2002—2004. «Динамо» (Київ). 2004—2007. Молодіжна збірна України. Тренерські досягнення. Чемпіон України (2003, 2004). Срібний призер чемпіонату України (2002). Володар Кубка України (2003). Срібний призер Євро-2006 (U-21).

Кар’єра гравця. 1981—1990. «Динамо» (Київ). 1990—1991. «Сампдорія» (Італія, Генуя). 1991—1995. «Рейнджерс» (Шотландія, Глазго). За збірну СРСР провів 41 матч, забив 9 м’ячів. За збірну України провів 2 матчі. Досягнення гравця. Олімпійський чемпіон (1988). Срібний призер Євро-1988. Чемпіон СРСР (1985, 1986, 1990). Чемпіон Італії (1991). Чемпіон Шотландії (1992, 1993, 1994). Срібний призер чемпіонату СРСР (1988). Бронзовий призер чемпіонату СРСР (1989). Учасник Євро-1992. Найкращий футболіст СРСР (1988). Державні нагороди. Орден «За заслуги» ІІ та ІІІ ступенів. Орден Дружби народів.

У тренерському штабі, очолюваному Михайличенком, працюватимуть Вадим Євтушенко, Володимир Веремеєв і Михайло Михайлов.

Свій вибір пан Суркіс пояснив так: «Я провів багато переговорів із вітчизняними та іноземними фахівцями, після чого поділився своїми думками з членами президії ФФУ. Усі разом ми дійшли висновку: в такій країні, як наша, — з величезною територією і населенням, славними футбольними традиціями — національну команду потрібно довірити саме вітчизняному наставнику. Тому серед кандидатів були найперспективніші, на наш погляд, українські тренери — Олег Протасов та Олексій Михайличенко».

«Зрештою, розглянувши всі «за» і «проти», президія вирішила рекомендувати на цю відповідальну посаду Олексія Михайличенка. Я розмовляв з Олегом Протасовим, котрий з гордістю сприйняв пропозицію ФФУ. Однак він одразу попередив, що залишиться вірним своєму клубові — «Дніпру». Водночас і сам фахівець, і члени президії слушно вирішили, що сумісництво в цьому випадку було б недоречним. Усе-таки клубний наставник на чолі національної збірної не зміг би бути абсолютно об’єктивним».

Перед голосуванням члени виконкому вислухали і самого претендента — Олексія Михайличенка. «Прекрасно розумію, наскільки це почесно та відповідально — обійняти посаду тренера національної збірної, — сказав Олексій Олександрович. — Добре усвідомлюю, які складні завдання постають перед командою. На порядку денному завдання номер один — вихід до фінальної частини чемпіонату світу-2010. Повірте, я бачу потенціал у нашої збірної для досягнення цієї мети. І контрольні зустрічі з такими серйозними суперниками, як національні команди Нідерландів, Сербії, Туреччини і Польщі, стануть нам у пригоді під час підготовки до відбірного турніру. Звичайно, для мене важливий рівень майстерності футболістів, їхні фізичні кондиції, характер. Але такі речі, як духовність, патріотизм, для мене важать не менше».

Новий наставник також акцентував увагу на тому, що він, як ніхто інший, обізнаний із можливостями найобдарованіших молодих виконавців. Однак 44-річний тренер зазначив: умисне, штучно влаштовувати зміну поколінь у головній команді країни він не планує. «Мені дуже хочеться, щоб хтось із нинішніх гравців молодіжної збірної невдовзі опинився у національному колективі. Проте, якщо на попередній посаді в мене були певні можливості для експериментів, то віднині — навряд чи».

До речі, нинішній президент ФІФА Йозеф Блаттер є переконаним прихильником того, щоб національні збірні очолювали власні фахівці. Тому він не стримує себе, критикуючи англійців, котрі довірили національну команду італійцеві Фабіо Капелло.

Але повернімося до наших справ. Окрім затвердження Олексія Михайличенка головним тренером національної збірної, виконком ФФУ прийняв іще кілька рішень. Заслуженого тренера України Володимира Мунтяна призначено головою Комітету національних збірних. Також затверджено єдиний календар спортивно-масових заходів ФФУ на 2008 рік, план організаційних заходів із підготовки і проведення Міжнародного турніру пам’яті першого президента ФФУ Віктора Банникова. Наостанок виконком визначив склад Дирекції фінального турніру Євро-2009 (U-19) у Донецьку та Маріуполі.

Ну, а національна збірна України під орудою нового керманича вже 6 лютого в гостях зіграє товариський поєдинок зі збірною Кіпру.

Фото Івана ТИХОГО (Укрінформ).

* * *

Футбол. Санкт-Петербург (Росія). Міжнародний юнацький турнір (U-18) пам’яті Валентина Гранткіна. Збірна України посіла третє місце. Вона упевнено переграла збірну Бельгії — 4:1. У фіналі команда Росії виграла в однолітків з Білорусі — 3:0.