З ініціативи депутата міської ради Олександра ЦОКУРА у Запоріжжі створюється дуже цікавий проект: «Запорізький прорив». Ми вирішили задати кілька запитань Олександру Вікторовичу про проект, про Запоріжжя, бізнес і життя.

— Олександре Вікторовичу, ви прийшли в політику з бізнесу. Не таємниця, що бізнесмени, котрі прийшли у владу, в суспільстві сприймаються неоднозначно. Як ви самі ставитеся до такого розповсюдженого нині явища?

— Не бачу нічого поганого в тому, що успішні бізнесмени приходять до міських і обласних рад. У більшості це люди освічені, вони мислять сміливо й масштабно, мають досвід успішної управлінської діяльності. А от до появи бізнесменів у виконавчій владі справді варто ставитися обережно, тут бувають зловживання, не в усіх вистачає моральної сили встояти перед спокусами. Але набагато гірше, коли самі чиновники стають «бізнесменами», заробляючи на приватизації землі і комунальної власності. Такий стан справ неприпустимий — влада повинна бути максимально прозорою, народ має право знати, як витрачають бюджетні гроші, кому і за скільки продають землю, до чиїх рук переходить комунальна власність.

— Ви говорите про ідеальну модель взаємодії влади і народу, але які механізми її реалізації?

— Головний механізм контролю, повторюся, це відкритість усіх без винятку органів державної влади. Крім того, є простий критерій оцінки того або того чиновника й депутата — порядність. Виборець має пам’ятати непорядні справи своїх обранців і робити відповідні висновки, це частина європейської політичної культури. Люди, що прийшли в міські й обласні ради винятково для того, щоб розвивати і захищати свій бізнес, повинні одержувати свою оцінку на чергових виборах. Суспільству потрібні нові ідеї, нові орієнтири — Блок Юлії Тимошенко прийшов до влади, щоб запропонувати якісно нові цілі. Наш підхід саме в цьому. В Запоріжжі з моєї ініціативи створюється проект «Запорізький прорив». Це спроба розворушити громадськість, почати громадський діалог, це, зрештою, той самий інструмент контролю за владою.

— Розкажіть, будь ласка, про те, як народилася ідея «Запорізького прориву».

Думаю, усім відома програма стратегічного розвитку «Український прорив», висунута нашим блоком у рамках передвиборної кампанії. Після утворення парламентської коаліції в складі БЮТ і «НУ—НС» вона лягла в основу діяльності Кабінету Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко. Настав час реалізовувати її в регіонах. Перед Україною постала серйозна проблема конкуренції в сучасному світі, без реформування всіх галузей економіки нам просто не вижити.

Треба використовувати величезний інтелектуальний потенціал нашого народу, адже саме народ є єдиним джерелом влади. Тому ми вирішили започаткувати широку дискусію, спрямовану на розв’язання соціальних проблем і залучення запоріжців до активної діяльності на благо України і Запоріжжя. Є відчуття незатребуваності інтелектуального і наукового потенціалу нашого регіону, більшість важливих рішень приймається в Києві, найчастіше не враховуючи думки запоріжців — цю ситуацію потрібно і можна змінити.

— В чому полягає основна ідея вашого проекту, чи не стане він черговим благим починанням, яких не бракує, але вони, в більшості, закінчуються нічим?

— Не думаю. Навіть більше — я впевнений у протилежному. Концепція «Запорізького прориву» ґрунтується на принципі залучення широких кіл інтелігенції, експертів, учених, журналістів і всіх громадян, небайдужих до долі нашої Батьківщини, у дискусію. Це не будуть звичні «круглі столи», де представники т. зв. еліти обговорюють проблеми демографії й екології, марно стрясаючи повітря. Навпаки, широке обговорення та й сама постановка питань — первинні. Ми створюємо інтернет-портал «Запорізький прорив» і запрошуємо всіх городян стати експертами.

— Іншими словами, ви створюєте форум для обговорення проблем Запоріжжя?

— Не тільки форум. На порталі друкуватимуться програмні документи й авторитетні думки провідних учених, експертів і аналітиків. Крім цього, ми заручилися підтримкою народних депутатів України Валерія Крайнього і Валерія Гацька з фракції БЮТ. Але, і я хочу це підкреслити, «Запорізький прорив» — це не тільки проект Блоку Юлії Тимошенко, для нас нема різниці, до якої партії хто належить. Наша мета — в консолідації українського суспільства. Ніде правди діти, в Україні існують умови актуалізації цивільного протистояння — цього допускати не можна. Є безліч точок зору, часом суперечливих одна одній, але саме в діалозі, у дискусії є шанс почути і зрозуміти опонентів.

Ми не обмежуємося тільки проблемами Запорізького регіону. Незабаром в Україні мають відбутися конституційна і судова реформи, докорінні зміни в сферах виконавчої влади, місцевого самоврядування, медицини, сільського господарства. Нам не обійтися без широкого обговорення і полеміки, інакше знову відбудеться поділ суспільства, якась нова лінія розколу. Необхідно, щоб усі рішення влаштовували більшість українського народу — це і є демократія, однією політичною волею, навіть найблагішою, проблем не розв’язати.

Ми рухаємося до створення громадянського суспільства, і владі потрібно звикати до того, що будь-яке рішення має бути прозорим, що громадяни мають право на участь у прийнятті рішень, на протест, зрештою. Для того щоб упевнено дивитися в майбутнє і будувати краще життя, просто необхідно розбудити ініціативу людини. Активні, освічені, небайдужі до проблем своєї країни громадяни в цивілізованих країнах становлять основу середнього класу. Без інтелігенції і підприємців середній клас (а саме він і є основою стабільності в державі) просто не відбудеться.

Розмовляв Максим РИБАЛКА, агентство суспільних комунікацій «МЕДІА ПЛЮС».