Нині у Верховній Раді зареєстровано 611 законопроектів, які регулюють усі сфери життя суспільства. 364 з них перебувають на розгляді в комітетах, 17 законопроектів Президент визначив як невідкладні. Про це заявив Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк на вчорашній погоджувальній раді керівників парламентських фракцій і комітетів. З огляду на це, за його словами, було б доцільно розглянути питання щодо продовження першої сесії Верховної Ради шостого скликання (з подібним проханням звернувся і Президент України. — Авт.) щонайменше на тиждень.

Сьогодні та в п’ятницю, 18 січня, народні депутати працюватимуть у сесійному режимі. А 16 і 17 січня розглядатимуть у парламентських комітетах ті законопроекти, які Президент України просить розглянути як невідкладні.

Парламентарії планують припинити повноваження окремих колег, а опісля голосуватимуть постанову про призначення Валентина Наливайченка головою Служби безпеки України. Крім того, депутати розглянуть чотири законопроекти про внесення змін до пунктів 14 і 15 розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України (щодо продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення).

Питання ратифікації (угоди між Україною та Європейським співтовариством про реадмісію осіб і між Україною та Європейським співтовариством про спрощення оформлення віз) та календарний план проведення другої сесії Верховної Ради України шостого скликання парламентарії обговорять у четвер.

У сесійну залу виносяться проекти постанови про парламентські слухання на тему: «Про хід виконання в Україні Європейської соціальної хартії (переглянутої)» та «Про стан дотримання конституційних гарантій трудових прав громадян». Депутати визначатимуться і з призначенням позачергових виборів сільських та міських голів і про звільнення суддів. А у другому читанні розглянуть зміни до Закону «Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України» (щодо міжнародних поштових відправлень) та до деяких законів щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації (друге читання). Для повторного розгляду з пропозиціями Президента внесено зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення та до Закону «Про державні нагороди України» (стосовно заснування ордена Свободи та медалі «За врятоване життя»).

Якщо народні депутати ухвалять у другому читанні зміни до Регламенту, то сесійне засідання у п’ятницю розпочнеться з години запитань до уряду. «Це буде хороший досвід і хороший знак співпраці між урядом і парламентом», — зазначив Голова Верховної Ради. Народні депутати планують обговорити зміни до Закону «Про вибори народних депутатів України» (щодо порядку прийняття рішення про реєстрацію обраного народного депутата України) та до статті 3 Закону України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу» (щодо зміни строку дії процедури погашення заборгованості).

Наступного тижня Голова Верховної Ради запропонував з 21 по 24 січня працювати у парламентських комітетах. А 25 січня не лише урочисто закрити сесію, а й ухвалити низку законопроектів, серед яких і ті, які глава держави визначив як невідкладні.

Друга сесія розпочнеться з послання Президента України та затвердження програми дій уряду. Крім того, за словами глави парламенту, сесія має бути добре спланована і мати системність та ідеологію. «Ми маємо показати, що вирішуємо конкретні комплексні питання, починаючи з охорони здоров’я і закінчуючи безпекою людей, правоохоронною діяльністю і соціальною сферою», — наголосив Арсеній Яценюк.

Він також нагадав про президентський указ щодо створення конституційної ради і про прохання глави держави до українського парламенту стосовно направлення до неї своїх представників. «Зрозуміло, що український парламент — один з основних чинників і ідеологів конституційної реформи як такої, — зазначив Голова Верховної Ради. — Тому я просив би, щоб кожна фракція направила своїх фахівців, які здатні працювати у конституційній раді». А сьогодні Голова Верховної Ради має відправити Президенту відповідні списки.

Питання ж щодо конституційної реформи, за словами глави парламенту, було б доцільно розглянути на окремому пленарному засіданні, щоб народні депутати «змалювали магістральні шляхи і своє бачення змін до Конституції».