Відбулася дводенна робоча поїздка Президента Віктора Ющенка на Закарпаття. Він зустрівся з Президентом Угорської Республіки Ласло Шойомом та зі словацьким колегою Іваном Гашпаровичем.

Разом із Ласло Шойомом Віктор Ющенко відвідав дві школи у селі Вилоку. Від нашого глави держави навчальні заклади отримали в подарунок комп’ютерні класи, літературу, а також шкільні автобуси, від гостя — DVD-плеєри та спортивний інвентар. На спільній прес-конференції в Мукачевому Президент України акцентував увагу на необхідності активних підготовчих дій до проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Та основною стала тема економічної співпраці двох країн. Серед конкретних проектів у рамках економічної співпраці Віктор Ющенко назвав добудову вітки залізниці Чоп — Захонь, що дасть змогу збільшити обсяг транзиту вантажів на 30 мільйонів тонн на рік. У контексті перспектив економічної співпраці Президент України також підкреслив необхідність розбудови інфраструктури україно-угорського кордону. Під час зустрічі глави держав обмінялися низкою ініціатив гуманітарного характеру. Президент Угорської Республіки Ласло Шойом підтвердив намір офіційно відвідати Україну в березні цього року.

Глава держави Віктор Ющенко також мав зустріч із Президентом Словацької Республіки Іваном Гашпаровичем. Вони говорили про подальший розвиток транскордонного співробітництва, введення в дію угоди про місцевий прикордонний рух, визнання словацькою стороною голодомору в Україні тощо. Подальшій підтримці належного рівня політичного діалогу зі Словацькою Республікою сприятиме офіційний візит Івана Гашпаровича до України, що запланований на другу половину 2008 року.

На знімку: Президент України Віктор Ющенко та Президент Угорщини Ласло Шойом під час робочої зустрічі на Закарпатті ознайомилися з програмою обласного фестивалю-конкурсу «Червене вино», який відбувся у Мукачевому.

Фото Михайла МАРКІВА

(прес-служба Президента України).