Відучора Ощадбанк почав видавати перші цього року виплати компенсацій за втраченими вкладами в Ощадбанку СРСР.

Однак, незважаючи на заяви уряду про те, що на виплати перераховано 198,2 млн. доларів, у деяких регіонах люди, що зібралися під відділеннями, так нічого і не отримали. У Києві, приміром, це пояснили збоєм в операційній системі. Однак навіть після оголошення цієї інформації і прохань працівників банку прийти іншого дня, люди все одно не розходилися і чекали. Варто зазначити, що більшість із них — пенсіонери.

Водночас керівництво Ощадбанку закликає вкладників відкривати депозитні рахунки під 9,5 відсотка річних у валюті та 13,5 — у гривнях. Реєструватись, але не брати гроші одразу напередодні порадили українцям лідери низки організацій ошуканих вкладників у спільній заяві. За їхніми словами, індексація вкладів може бути переглянута, а сума — збільшена. Законопроект щодо цього вже буцімто готовий і не був розглянутий Верховною Радою минулого року лише через парламентську кризу.Інформація про повернення вкладів викликала широкий резонанс. І заявам про те, що гроші можна буде зняти з рахунку, коли виникне потреба, люди просто не вірять. Тож і намагаються забрати все, що дають сьогодні. Наші власні кореспонденти повідомляють: практично у всіх регіонах країни біля відділень Ощадбанку зібралися сотні вкладників. Так у Запоріжжі в черзі до Ощадбанку помер літній чоловік. У Києві в одному з відділень зчинилася бійка. А в Полтаві деякі пенсіонери в перший робочий день нового року займали чергу вже з 5-ї години ранку. Велика черга, переважно людей похилого віку, виникла біля дверей відділення Ощадного банку, яке розташовується на центральний вулиці Полтави. На морозі вони по декілька годин чекають, щоб отримати реєстраційний талон — це так званий «номерок» із зазначеною на ньому датою-пропуском до віконця у відділенні Ощадбанку для отримання омріяних компенсаційних виплат із знецінених заощаджень. Реєстраційні талони було введено для того, щоб уникнути черг. Але, незважаючи на роз’яснення керівництва банку та видачу талонів, черги не зменшуються, повідомляє наш власкор у Полтавській області Дмитро СКОБЕЛЬСЬКИЙ. А в Севастополі, за словами керуючої місцевого філіалу Ощадбанку Віри Дойнікової, щоб прискорити обслуговування клієнтів, встановили навіть додаткові комп’ютери, передає наш власкор у Севастополі Микола МАГДИЧ.

«Обмануті» хочуть справедливості

Українські громадські організації, які борються за права вкладників колишнього Ощадбанку СРСР, виступають проти механізму повернення втрачених заощаджень, затвердженого державним бюджетом на 2008 рік. На цьому наголосив голова Всеукраїнської громадської організації «Комітет захисту прав військовослужбовців, працівників МВС і СБУ «За справедливість» Володимир Шуба під час прес-конференції.

За його словами, у разі проведення додаткової індексації вкладники, що отримали часткові виплати або оплатили комунальні послуги за рахунок вкладів, втратять право на значні суми грошей.

Він зазначив, що відповідно до розрахунків фахівців громадських організацій «Комітет захисту прав військовослужбовців, працівників МВС і СБУ «За справедливість» та «Союз обманутих вкладників» після правильної індексації з урахуванням банківських відсотків, які мали бути нараховані за минулий період, загальна сума вкладів в колишній Ощадбанк СРСР становитиме близько чотирьох трильйонів гривень.

У свою чергу, голова «Союзу обманутих вкладників» Кіровоградської області Олександр Гончаренко повідомив про розроблений законопроект з повернення заощаджень, який представники його організації передадуть найближчим часом на розгляд до Верховної Ради. За його словами, цей законопроект пройшов експертизу економістів і передбачає повернення 3 відсотків від розміру вкладу раз у квартал після завершення реєстрації вкладників.

Сергій МЕЛЬНИК.