Орден Свободи та медаль «За врятоване життя» можуть з’явитися серед переліку нових державних нагород. Так, орденом відзначатимуть особливі заслуги громадян в утвердженні суверенітету та незалежності України, консолідації українського суспільства, розвитку демократії, соціально-економічних і політичних реформ, відстоювання конституційних прав і свобод. Медаллю нагороджуватимуть за врятування життя людини, активну благодійну, гуманістичну та іншу діяльність у справі охорони здоров’я громадян, запобігання нещасним випадкам з людьми.

Відповідні зміни в закон «Про державні нагороди України» рекомендує парламенту прийняти в цілому Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування. Законопроект підготовлено на виконання Указу Президента «Про вдосконалення нагородної справи в Україні».

Орденом Свободи, за словами членів комітету, передбачається нагороджувати і громадян України, і громадян іноземних держав. У системі державних нагород України орден Свободи буде на чільному місці — після ордена князя Ярослава Мудрого.

У світовій нагородній спадщині, зазначив керівник служби державних нагород та геральдики при Президенті України В. Репринцев, існували або продовжують функціонувати нагороди, присвячені боротьбі за утвердження ідеалів свободи. Зокрема, вперше Хрест Свободи засновано у 1918 році урядом Фінляндії за участь у визвольній війні.

Комітет вважає, що прийняття законопроекту дасть можливість вдосконалити нагородну справу в Україні, забезпечити її розвиток на засадах демократичності, відкритості, гласності та прозорості, підвищити соціальне значення державних нагород.

До речі, прийняття цього закону не потребуватиме додаткових видатків з держбюджету. Оскільки фінансування витрат на виготовлення ордена Свободи та медалі «За врятоване життя» здійснюватиметься в межах бюджетних видатків, які щорічно передбачаються в державному бюджеті України.

***

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи готує зміни закону «Про правові засади цивільного захисту» (щодо техногенної безпеки). Мета законопроекту — привести окремі норми у відповідність до чинного законодавства у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій.

Зміни стосуються організації державного управління й контролю у сфері цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного характеру. Зокрема, уточнюється склад підрозділів спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань цивільного захисту, визначаються повноваження урядового органу, що має здійснювати нагляд у цій сфері, та його посадових осіб.

На думку авторів, реалізація цих пропозицій дасть можливість законодавчо врахувати практичні потреби вдосконалення організаційних засад цивільного захисту.