Десятого січня на Луганщині зафіксована найнижча температура нинішньої зими — мінус 26 градусів. Таке похолодання викликає цілком логічне занепокоєння станом озимих сільгоспкультур: чи не наробили морози біди на полях? Під врожай 2008 року Луганщина засіяла 307,9 тисячі гектарів. Погодні умови з початку осені сприяли тому, що зернові добре проросли, набули стійкості, отже, в зиму ввійшли «у повній готовності». Так, 94 відсотки площ фахівці визнають задовільними і лише 6 відсотків озимини, певно, доведеться пересівати. Для степової зони Луганської області це один із кращих показників за останні шість-сім років. Одне слово, картина загалом задовільна. Рослини не лише не померзли, а ще й можуть витримати зниження температури на 1 — 2 градуси. Але це сьогодні. Попереду майже півтора місяця зими.

Начальник відділу рослинництва головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Микола Дзюбенко звертає увагу на особливість цьогорічних погодних умов — відсутність снігу за низьких температур. Сьогодні, наприклад, сніжний покрив у центральній та східній частинах регіону становить у кращому разі один сантиметр, у північних районах — до двох сантиметрів. Таку немилість до себе рослини витримують, оскільки це ще не головна їхня біда. Але озимина може загинути, якщо пройдуть дощі, а потім знову вдарять морози. Земля тоді покривається льодовою кіркою, яка губить усе живе.

Загалом, Луганщина цьогоріч має намір зібрати 1 млн. 170 тис. тонн зернових культур. Такий рубіж аграрії області планують подолати вже декілька років поспіль, однак переважно через несприятливі погодні умови він досі залишається непідкореним.

Луганська область.