У п’ятницю, 11 січня, Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк прийняв Надзвичайного і Повноважного Посла Польської Республіки в Україні Яцека Ключковського.

На початку зустрічі Я. Ключковський передав А. Яценюку вітання керівництва Сейму Польської Республіки з обранням на посаду Голови Верховної Ради України, запевнивши його у прагненні польської сторони розвивати українсько-польську міжпарламентську співпрацю.

У ході розмови йшлося про широке коло питань українсько-польського співробітництва. Зокрема, обговорено роботу в рамках Міжпарламентської асамблеї України та Республіки Польща й Українсько-польсько-литовської Міжпарламентської асамблеї.

А. Яценюк висловився за подальшу розбудову міжпарламентських відносин двох країн та дав відповіді на запитання щодо перспектив роботи Верховної Ради України VІ скликання, щодо внутрішньополітичної ситуації в Україні, подальшого руху держави у напрямку євроінтеграції та ін.

У ході розмови серед іншого було порушено питання конституційної реформи та реформування місцевого самоврядування в Україні. Польська сторона запропонувала використати власний досвід у проведенні відповідних реформ. Говорячи про долю реформи місцевого самоврядування в Україні, Голова Верховної Ради України підкреслив, що вона не може здійснюватися без внесення відповідних змін до Конституції України.

За його словами, для опрацювання відповідних пропозицій указом Президента України утворено Національну конституційну раду, створення якої ми підтримуємо. Водночас А. Яценюк наголосив, що внесення змін до Основного Закону — «дуже складний процес». При цьому він скептично оцінив можливість внесення змін до Конституції у 2008 році. «Хай пройде час. У цього парламенту є ще п’ять років», — сказав Голова Верховної Ради. Він підкреслив, що до моменту прийняття нової Конституції України «у нас є всі інструменти, щоб працювати у правовому полі».

У ході бесіди Голова Верховної Ради України повідомив, що 17 січня до парламенту буде подано програму дій нового уряду. При цьому він наголосив, що парламент застосовуватиме «всі засоби парламентського контролю за діяльністю уряду».

Він також поінформував, що робота другої сесії Верховної Ради України VІ скликання розпочнеться з послання Президента України до парламенту.

А. Яценюк відзначив, що нині йде пошук компромісу між політичними силами у парламенті, зокрема між демократичною коаліцією та опозицією. Він відзначив, що на сьогодні цей процес іще складний, оскільки «опозиція шукає своє місце». При цьому глава українського парламенту наголосив, що є противником «схрещення влади з опозицією». Він не виключив також можливості «ситуативного збільшення більшості» під час голосувань у разі успішної роботи уряду.

А. Яценюк запевнив, що ситуація в Україні й надалі залишатиметься стабільною, а тому у світової спільноти, за його словами, немає підстав турбуватися з цього приводу. Він також сказав, що ідея євроінтеграції для України на сьогодні є «ідеєю, яка не роз’єднує країну». За словами глави парламенту, ця тема нещодавно була обговорена ним з Президентом України. «Думаю, найближчим часом буде централізовано функції щодо євроінтеграції», — сказав він.

Повертаючись до теми українсько-польської співпраці, Голова Верховної Ради поцікавився станом підготовки угоди про малий прикордонний рух, а також відзначив, що «важливо, щоб ми фіксували наші стосунки на рівні президентів». На його думку, важливим у розвитку відносин двох сусідніх держав буде очікуваний цього року візит в Україну Прем`єр-міністра Польської Республіки Дональда Туска. А. Яценюк запропонував «задля забезпечення повних і всеоб’ємних інструментів нашого співробітництва» створити спільну робочу групу.

А. Яценюк підтвердив запрошення відвідати Україну Маршалкові Сейму Польської Республіки Броніславу Коморовському навесні цього року.

Прес-служба Верховної Ради України.